Thursday, December 29, 2011

Ujian itu menguatkan..sabarlah hati..

Salam..

Kadang kala kita merasakan perjalanan kehidupan di dunia ini satu pentas drama kan?masakan tidak, kita adalah penglipur laranya yang sedang mendiami dunia ciptaan-Nya Yang Maha Kuasa..hurmm..tapi seringkali aku terfikir sejenak tentang kehidupan orang lain pada perkiraan mata kasar aku ni, maka sedari itulah aku merasakan bahawa inilah pentas drama yang sering berputar dalam kehidupan seharian aku sendiri jugak..nah!inilah perkiraannya bilamana aku turut merasakan yang aku sedang dalam filem atau drama yang pernah aku tonton sebelum ini..menginjak ke satu tahap aku merassakan bahawa agar kehidupan aku akan sentiasa dikelilingi mereka-mereka yang menyayangi dan mencintai aku sepenuh jiwa raga mereka..namun, pada hakikat itu juga aku meraskan seolah-olah ada juga mata-mata serong dan keji yang cuba untuk menutup pintu kebahagiaan..ahh, satu permainan dunia itu barangkali..

Apa pun, walaupun semua itu satu permainan pentas drama kehidupan di dunia ini, aku sesekali tersentap dek beberapa babak yang seakan2 tidak aku akui dan tidak aku ingini dalam kehidupan rasmi aku ni..cuba bertawakal dan berserah diri bahawa segala sesuatu itu hanya ketentuan dari-Nya, aku pasrah sama sekali..redho turut mengiringi..sangat2 aku rasakan bahawa setiap ketidakadilan itu. ohw..Tuhan, ampukan aku..itu bukan ketidak adilan tetapi adalah qada dan qadar atas ketentuan-Mu Rabb..aku mohon maaf dan ampun sekiranya aku tidak lagi punya peluang bernafas dalam kehidupan cipataan-Mu yang sementara ini, tapi izinkanlah kebahagiaan itu singgah walaupun cuma jauh disudut hatiku walau seketika..kerana aku pasrah bahawa setiap ketentuan dari-Mu telah terbuku sebuah rahsia yang tidak mungkin diketahui perkaranya ketika itu juga tetapi apa yang pasti mungkin segalanya akan terjawab pada suatu ketika itu nanti..sabarlah hati..


Surah Al-Insyirah..pic: google yang baik hati..

Tuesday, December 20, 2011

Jangan malas..Less online please..!

Salam..

Bunyiknyer title entry tu macam desprate jer kan..hahaha..well, exam coming close already..tinggal brape2 minggu jer lagi..memang sure tak banyak time..what should i do?hik3x..tolong ketuk pale dia nih sket!hmmm..dalam dugaan bakal hadap exam semester ni kene buat muhasabah diri sikit..


kene selalu renung dalam2..erti muhasabah diri..pic:google


Jadik..kene lah selalu ingat, remind diri sendiri, selalu ketuk pale sendiri..kate exam dah dekat..kau dahlah belajor lembab..dah lembab, lambat pulak..hai yoo aihh..tapi kite kene slow and down bile nak mujuk diri sendiri nih..alahh..macam nak pujuk oranglahh..takleh keras2..takleh force2..motivasi kene kuat..kredibiliti harus berpengat..erkk?berpengat?!yang pasti pengat pisang nagka muda best!hahaha..sambung lagi..baru ade berkat..hahaha..hubungan antara manusia dan alam harus kene jaga..especially dengan orang2 sekeliling..hurm~*mendesah sendiri*

Apepun, tahap online yang gila babai terhadap apa jua sistem internet harus dikurangkan demi untuk menjaga perilaku agar tidak terbabas dan terus leka dek kerana teknolgi yang tiada had sempadan ini..kene ade MOTIVASI diri!wake up!wake up!wake up!jangan malas2!semoga aku akan terus wake up..hahaha..


kene siap sedia..masa dah mendahului kita..pic:google

Sunday, December 18, 2011

Saya menunggu janji masa anda!

Salam..

Haii..benarkan apa yang kau rasa..hahaha..well, pagi awal2 subuh shepi'e..aku tak tau apa itu subuh shepi'e yang selalu famli aku sebut, tp gayanya macam awal2 subuh laa..tapi nih tak lah awal, cuma awal pagi laa time breakfast..aku ada janji dengan seorang teman nak jumpa di suatu tempat..halah hai..teman itu meletakkan waktu perjumpaan kami pagi ini untuk satu usrusan..diulang, dia meletakkan time frame janji jumpa kami pagi ini untuk satu urusan..waktu yang dijanjikan ialah jam 8.30 pagi waktu Malaysia..bukan 8.30 pagi waktu Kutub Utara atau kepulauan Britania okeh..

Apa yang mendukacitakan, batang hidung dia tak muncul pada waktu yang telah ditetapkan (dia yang letak time)..aku pada mulanya dah dapat rasa, mesti dia ni lewat lagi (macam kebiasaanlah plak..)..so, aku pergilah mendapatkan breakfast dulu sambil dok tunggu2 dia mai..10 menet pertama, its ok..dalam perjalan agaknya..15 menet pertama, hmmm..apa jadi dalam perjalanan dia yang kalau fix time takkan amik masa lama..sebab average yang boleh aku kira jarak perjalanan tempat dia ke tempat pertemuaan kami takkan ambik masa yang lama kalau dia dah betul sedia nak jumpa..then, 30 menet yang seterusnya..ok fine, breakfast aku pun dah abis..tiba2 cell phone aku berdering dengan tak semena2nya..dialognya seperti dibawah:

Teman: Helo, Assalamaualaikum..ini abang daus ker..?
Aku: W'salam..yer..
Teman: Abang..nape abang tak reply kate decide nak jumpe pagi ni mlm nih..?
Aku: What the..*termanggu2*..(then dengan tenang dan pasti penantiaan aku selama setengah jam tu adalah sia2 rupanya, kendian menjawab)Err..bukan dah reply ke malam tadi kate nak jumpe, teman awak pun reply balas "OK"..

*Teman mati kutu agaknya..telahan aku mesti teman baru bangkit tidur..agaknyelahh..almaklumlah, weekend..*

Teman: Yer kerr..?!*terkejut mungkin samada betul atau tak*
Aku: Yer lah, abis tu takkan teman boleh reply yes pulak..
Teman: Ok2x..teman mintak maaf sangat2..

*kan best kalau dia kata dia baru bangkit tidur*

Aku: Ok lah..hmmm..*just hurmm~~*
Teman: Macam ni lah..abg ade kat sane lagi ker..?

*dah nak nunggu lagi plak dah..NEHII!*

Aku: Macam ni lah, kite jumpe lain time, petang atau malam ker..ok?
Teman: Hmm..ok2x..teman mintak maaf sangat banyak2..nanti kite jumpe teman belanje sebagai tanda maaf ok..sorii tau..
Aku: Hurmm..*nada kecewa*..ok lahh..nanti contack..habiskan ayat perbualan..tuut..tuut..tuut..

Jadik, kate orang penantiaan sungguh menyeksakan..hahaha..even frust skit dengan segelintir sikap orang2 macam ni, kadang2 kite kene bagi toleransi jugak..if in case suatu hari kite berada ditempat dia..tp kene tengok pada keadaanlah bukan simply2 anda boleh duduk dalam situasi selamat bilemana anda bikin pertemuan dan anda sendiri yang spoilkan ok..aku memang bukan orang yang cemerlang dengan capaian akademik, tapi aku boleh consider dengan masa dalam keadaan2 tertentu boleh membuatkan aku adalah cemerlang dari aspek time frame bukan time management ok..hahaha..last but not least, MASA ITU EMAS..TIME IS GOLD..MASO ITU OMEH!



Ohw my TISSOT!

Saturday, December 17, 2011

Mission Impossible: Ghost Protocol..

Salam..


Haa..entry kali nih nak buat ulasan tentang filem ker?antara filem yang menjadi fevret aku..Mission Impossible: Ghost Protocol..tak berani nak komen banyak sebab aku bukan tau pasal komen lanjut tentang filem nih..tp yang pasti filem nih best!memang kene dengan 'jiwe'lah kate orang tu..aku berpergian menonton dengan member sebelah yang 'terpaksa' mengikut aku menonton wayang..hahaha..hurmm..sepanjang perjalanan dari start sampai sampailah ke akhir filem tu, takde lah lagi insiden atau peristiwa yang menarik bagi aku..walaupun ade beberapa adegan atau sence yang live aku lalui sepanjang di Quensbay Mall tu..






filem yang aku jarang2 miss..siri kali mmg best giler2..pic: google



Adegannye, budak2 Melayu kite ni lah..yer lahh..weekend kan..nak2 cuti sekolah, ape nak buat lagi..berpeleseranlah..itu belum nak membangkitkan jiwe amarah lagi..tp ade satu part yang betul2 membuat aku meluat ngan budak2 melayu ni..kecik2 dah couple..normal..tp ni orang nak couple kau nak bercouple tp bleh plak buat aksi hindustan kat khalayak umum..siap ade sence lagi..hurmm..ape aku nak bebel kat sini ek..alkisahnye aku terpandang sepasang couple yang kategori budak hingusan nih walaupun ramai yang kategori tu hari nih kat mall tuh..tp pejam mate!



Ni lah, depa nak gaduh..tapi nak buat filem plak kat tempat public..mujurlah, blom sampai aksi yang bercakaran..yg buat aku meluat tuh, si 'chick' ni bleh naik tangan kat si 'cat' nih..blehla 'cat'..meoww..hahaha..tp, sebab si cat ni rase dia nih bukan insan dayus kut..so dia bleh plak main belai shy2..nak bikin si chick ni makin angin ker atau sekadar nak memujuk..ahh..whatsoever..tp, senario ni lah yg kadang kala membuatkan kita terfikir..hmm..nasib anak melayu..itulah nasib bangsa aku..janganlah jadik pada anak cucu cicit aku kelak..sama sekali jangan lah..dalam apa perkara yang tak sedap didengar dan dilihat..Nauzubillah..




gambar hiasan yg tak bleh blah..pic:google


Wednesday, December 14, 2011

Stalker..?admire..?

Salam..

Hurmm..sounds good jer kan title tuh..tapi ape nak buatkan..kih3x..aku rase sangat bersalah jika aku telah 'menyentuh' mana2 hati yang bergelar wanita yang tanpa aku sengajakan..tapi dalam ketidak sengajaan itu aku telah melanggarnya..maaf dan ampun aku pinta..tapi, aku tak mampu nak buat pengakuan maaf..sebab aku tak tau sejauhmana kebenarannye..heyy..bukan syok sendiri ahh..tapi, kate org sekilas ikan di air, kutahu mana jantan dan mana betinanya..dan melalui beberapa teman aku diajukan perkara ini..fakta: ade 'org' mentioned kat aku..

Namun, aku kene bertanggungjawab ke atas stalker2 aku..tp harus ker..?sebab itu hak dialah nak stalker2 aku kan..tp kalau setakat stalker2 je ok lagi kut jgn sampai hatinye rase telah disentuh..hurmm..kate imam al-ghazali, "jangan sesekali kau sentuh hati wanita.."hurm..aku ke yang bersalah dalam hal ini..?sedang cube muhasabah diri agar tidak lanjut rase bersalah setelah atas ape yg dah terjadi..kene cube buat macam biase kalau taknak rase terus bersalah..jgn 'ditinggalkan' mereka sendirian dan keseorangan..tp camne?buat berlagak2 mcm takde ape2 yg jadik..?atau buat tak layan dgn mereka..?atau lupekan terus lah, anggap aku dan mereka saling tak mengenali antara satu sama lain..tp tak boleh..kene jujur dgn situasi dan keadaan..so, tabahkan diri..layan mereka sebaiknya ikut had sempadannye..

Monday, December 12, 2011

Aku bakal bergelar ayah..?

Salam..

"Yer..its positive that i'm pregnant.."kata isteriku dihujung talian tatkala keputusan ujian yang di laluinya sebelum ini benar2 disahkan oleh Dr. yang merawatnya..namun, jauh di sudut hatinya, walaupun ku tahu dia sedang gembira, namun wahai sayangku aku juga punya perasaan seperti kamu..sedih kerana memikirkan beberapa perkara yang harus dipertimbangkan..namun, syukur alhamdulillah kerana Allah telah memberi kami rasa itu walaupun seketika ini..kata Dr. yang merawatnya, kandungan itu mungkin akan mengalami beberapa komplikasi ke atas dia..sayu hatiku tatkala mendengarnya..dan rasa gembiraku terhumban jauh entah ke mana..aku tidak terkata..

Apa yang pasti aku cuba membuatkan dia sabar dalam keadaan aku yang masih dilema samada mampu menerima kenyataan atau keadaan ataupun sebaliknya..semoga Allah memberi kami peluang dan kesempatan dan menghilangkan rasa gundah dihati kami..rasa sayup aku dengar dihujung talian tatkala aku memujuknya supaya jangan menagis..tetapi ku tahu di sana sayangku, kamu sedang menahan tangis..aku terus hilang dalam alam kenyataan sebantar bilamana aku juga tak dapat menahan rasa sebakku..aku tahan jua demi untuk kekuatan sang suami buat isteri tercinta..

Semoga perkara ini benar-benar memberi kami rasa nikmat hidup dan lebih bersyukur atas takdir dan kehendakNya..sesungguhnya semua ketentuan itu datang dariNya, dan segala ujian itu akan diberi jika hambaNya itu mampu menanggungnya..tetapi mampukah aku sedang dalam keadaan isteriku begitu..?



eii..baby arman..?