Sunday, October 9, 2011

XPDC Hiking ke Pantai Kerachut..

Salam..


Bangkit pagi ini tengok keadaan di luar kelihatan basah..yep, baru lepas hujan pagi nih tadi..dan masih lagi hujan sekarang..mengulang semula, tapi aku tak dapat tidur lagi..dah time kene bangkit..patutlah rase syok jer tidur sampai alarm bunyik pun masih snoozkan lagi..hehehe..dah biase dah macam tuh!well, nak story skit pasal hari kejadian semalam..aku dan beberapa rakan sekelas telah menghikingkan diri kami ke Pantai Kerachut, di Taman Negara Pulau Pinang. Satu pengalaman yang agak menyeronokkan dan menghiburkan diri aku seketika dikala aku sedang memikirkan 'sesuatu'..ahh..lupakan saje..


Well, kami berpergian seramai 22 orang kalau aku tidak silap dengan menaiki 5 buah kereta..cuace pagi tu agak lembab sebab baru lepas hujan gak tp sangatlah ok kan sebab kat sane panas terik..hahaha..kami bertolak lebey kurang jam 8.30 pagi memandangkan perjanjian melayu itu benar2 menjadi autoriti, sebab pade awalnye dalam perjanjian pangkor langkasuka semua akan berkumpul seawal jam 7 pagi..almaklumlah, pagi tu hujan dan diorg semuanye melayu termasuk aku, ibaratan JANJI MELAYU tu memang sangat2 terpatri dihati diorg..aku?sampai awal gak, 7 lebey sket..huhuh..but not so bad..tp ade gak yg mai awal mereka yg betul2 menepati mase..the great of time management..caya lah!


Sampai kat sane..masyaAllah, banyaknye manusia yg nak sama hiking ari nih..tambah program yang budak2 USM buat kat situ..dari PPIP katenyer..so sory tak dapat nak join sebab ade sorg budak master try approach aku mintak join program diorg, siap ajak makan brekpes lagi..tapi apokan dayo, abang nak hiking sat lagi dik..ape pun kamu suwitt adik..hihihi..tahannn..*rendam megi jap..lapo..*









amik mood nak daki :p



Ok..lets continue..Lepas membeli makanan kat kedai berhampiran tu untuk dibawa bersame hiking tu sebab makan takde provide kat sane, so kene laa prepare awal tang situ..kami beli nasik ayam then ayaq serta beberapa mereka membeli sedikit jajan utk dikunyah2 semasa hiking..kami naik lebey kurang jam 9 lebey setelah mendaftar diri kat kaunter pendaftaran tersebut..




sebelum check in register..



Setelah selesai semua kes, kami pun menaiklah gunung ke ape ker..tp sebelum tu almaklumlah, budak2 kann..bergambar memang jadik kewajipan dan sah..so, aku pun 'terpakselah' turut serta..hik3x..jadik, sepanjang hampir 2 jam pendakian (taklah tinggi sangat) dan letih dengan bermacam karenah budak2 classmate ni..almaklumlah, budak baru nak meningkat usia..hik3x..macam2 hal dibuatnye, tp still menyeronokkan aku sebab ilang skit beban otak nih..memang tak ingat ape2 dah pasal usm tuh tp ade gak laa terumpat skit..hihihi..nak buat camnekan, nak seronokkan storila katekan..semua budak2 tu punye idea..gagaga..*makan megi jap, takut kembang lak..*





sedang dalam pendakian :P



*Hmm..sedap gak makan megi tom yam time2 ujan nih..*so, sambung balik..hmm..dalam perjalanan hiking tu, almaklumlah, bergambar, menyakat memang rutin..tak sah kalau takde benda2nih semua, bak kate seorg teman, kalau masuk hutan kene buat2 bising..elak benda2 tu semua ganggu..tak taulah benda2 tu ape..mungkin menatang..dan mungkin juga yg menjadi 'pendiam tetap' dlm hutan tuh..last2 sampai jugaklah ke Pantai Kearachut tuh..nice pantai aku kire..sampai jer, dengan agak keletihan..(alah, baru panjat x samapi 2 jam, dah collpase..abg dah tua dik..hihihihi)..aku agak segala lemak2 yg aku masuk dalam badan aku smlm dan sebelum2 tuh terbakar kut sebab peluh aku yg semeangnye jenis kuat berpeluh mencurah2 bagai air dipercik..hahaha..mau kurus aku nih..kih3x..so, kelihatan ramai manusia kat pantai tu time ni sedang meresapi aroma pantai..ade yg bersantai dan ade jugak bercamping..sangat mengasyikkan..tak ramai yg mandi sebab time tu keadaan panas terik ya amat..kami just makan and landing, syok woo..landing tepi pantai, bawah pokok dengan angin sepoi bahse..nak2 lepas makan..haa, anyway nasik ayam kakak tu mmg sedap..ker, sedap sebab terlalu lapor..bleh jadik gak!*menghabiskan sisa2 megi jap..*








cube tgk ape perbezaannye :p




Tp sayangnye tak dapat mandi laut..huhuhu..tp si lan ngan jue sempat berendam..aku rase tak sampai seploh menet kut diorg berendam sebab cuace panas tambah plak diorg dah takde mood nak mandi laut sebab penat, tp memang ade yg just saje nak amik angin jer..tp pantai kat situ mmg tak berape suai utk mandi sebab pantai dia sangat landai, so tak berapa digalakkan..sekadar bekelah dan bersantai2 quite ok lar..







rest dan lunch..penat sangatlah tuu :p







Jadi katenye bot akan datang ambik balik jam 4 so masa tu agak panjang memandangkan takde aktiviti ape2 yg nak dibuat, sekadar bersantai..lepas solat zohor, kawan aku call back bot utk amik kami awal sket..dan boat datang jam 3 petang..lepas siap sume, kami pun menaiklah boat balik ke jeti..jeti ker?senang citer port dia lahh..macam2 hal dalam boat tuh, almaklumlah..bile dah ramai2 tu kan..sayang takde pic mase naik boat balik :(


So, seribu satu kenangan dan pengalaman ditinggalkan di Pantai Kerachut dan Taman Negara Pulau Pinang tu..then pulang ke USM semula dengan perasaan yg pade aku diorg hepi..tp sebelum tu singgah makan laksa sat kat Batu Ferringhi..masya'Allah orang, ramailah sangat kan..nak park kete pun kene menyanyi satu dua lagu..almaklumlah, weekend..Alhamdulillah, semuanye akan terpahat dalam ingatan nih bile dah masing2 separate nanti memandangkan ni last year kami, sempat jugaklah ade yg 'ngusik' walimatulurus aku..adoi ai..malu eden..hope berjalan lancar tp blom bleh jemput lagi..tggu time ek..daa~
















No comments:

Post a Comment