Monday, October 3, 2011

Aku dan Travel..

Salam..


Hari ni hari senin..cuace kat area penang pagi nih dilanda ujan..sejuk jerk rase..nak jerk tarik balik selimut tu..tp selimut takde laa..sebab ari tu tak bawak skali time balik..so memeang tidur berbantal tanpa selimut jer sepanjang 2 minggu lebih nih..tp, nak stori sket pasal aktiviti minggu aku baru2 nih..means smalam nih!aku telah berpergian ke Hat Yai, Thailand selama 2 hari satu mlm..karp pun karp..hih hih hih..


pic ni background bandar Hatyai act'lly, tp tak brape nampak trade mark dia..hi hi hi..spoil!


Well, aku pergi bersame seorg teman yang permergian ni memang tidak dirancang sama skali..bukan tak rancang, penah gak menyebut sebelum nih tp tentang time tu jerk yg masih blom plan..so bebaru nih dia sebut balik memandangkan weekend nih mmg dia cutilaa dan takde aktiviti, almaklumlah gaji baru masuk bebaru nih, sedaplah..aku nih apa ada..so aku yg pade awalnye sedang berkira2 memandangkan bajet aku yg agak terhad ketika ini pun just kamikaze lah even aku pergi dengan bajet yg sangat2 ciput..sebab aku blom time musim berduit lagi..dia kate ang payah risaulah, selagi aku makan ang makan..mane yg kite bleh share kite sharelah..ceh!ingatkan tak share2 kene gak aku membunag duit ke sane..huhuhu..tp aku solute sket ngan teman aku yg sorg nih..dia antara teman2 aku yg bab duit nih jenis tak berkire sangat2..senang jerk ngan dia..yerlahh..dia gaji besar taklah macam aku pegawai cabuk jerk..tp aku tak penah 'menggunakan' advantage tuh utk kepentingan diri aku sendiri sebab aku pun ade budi bahse dan harge diri gak..ceh!cam ape ntah..tp sesekali tuh ade gaklah..bukan aper..terpakseee..hihihi..atas niat ingin melihat suasane tempat dan persekitaran org aku pun mengangkat tangan dengan berat tanda setuju..oklah!hanya just oklah, aku dan teman aku pun berpergianlah dengan menaiki kenderaannye seawal jam 6.00 pagi mcm tu..aku kompiuslah pasai pa awal sangat..then dia kate ni weekend beb!kalo ko tak menyanyi, kompem ko tidur kat imegresen..hmm..aku pun hanya mengiyakan jer lah memandangkan takde pengalaman ape2 cume just penah ke Bandung jer satu ketika dulu taun lepas..hehehe..aku just beli brekfast then mkn dlm kete jerk pagi tuh..


Jadiknyer dlm perjalanan kami tuh, memang time ujan lahh bile start kuar dr penang..sejuk jerk.. tp aku hanye memakan mcd yg aku beli td so, kureang sket sbb kopi dia ade panas sket..hihihi..dr penang ke boarder Bukit Kayu Hitam memakan mase hampir 3 jam lebey sebab dia bleh brenti pastu minum pulak..almaklumlah time2 sejuk2 nih pekene kopi canteq gak..tp aku just kunyah chewing gum jerk..sbb dah minum kopi td..skali sampai di Boarder Malaysia, nah!hambik ko..punyelahh panjang Q..aduiyai..beraturlahh..then aku menepuk dahi!pergh..punyelah ghamai manusia yg berpusu nak ke Thailand yg aku pasti destinasi diorg majoritinye ke Hat Yai!patutlah time brenti kat RnR td banyak kete..hmm..so beraturlahhkann..lepas tu mule lah mesage alert aku tit tot tit tot..sebab dah masuk kawasan roaming..so aku mule teringatkan famli kat kg!hope takde ape2 yg berlaku..heh heh heh..

Pastu, dah setel scan pasport kami pun movelah ke pemeriksaan imigresen Thailand plak..masya Allah..mak aihh..lagi dahsat..ntah dari mane dtgnyer umat manusia nih!melaut org nak masuk ke Thailand..hmm..jika dikaji dari aspek perkembangan ekonomi tak hairanlah Thailand boleh menjana pendapatan ekonominye melalui aspek pelancongan antarabangsanye..bayangkan berapa banyak duit Malaysia dah dilaburkan ke sane..puhh!tp bile difikir2 dan dikaji2 balik sume tu mcm pusing2 jugak..tp selagi ade peluang pergilah melancong..hih hih hih..dlm ati aku berpikir, pasai pa ampa ghamai2 masok nih?takdak bg chance langsung to lah..dan mereka akan pulang balik soalan tu kat aku kalo aku dengan extremnyer meminta dijawab soklan tuh!nah, amekaw!so, jenuh gak lah nak Q tggu time check imegresen tu..sambil2 tu aku menongkat dagu di pagar beratur tu sementara menunggu turn aku sampai..hoh!hurmm..aku nengok kwn aku tu dah mcm takde ape2 dah gayenyer..almaklumlah, permenant visitor kat Hat Yai tuh!ceh;p nak amik pic, camera takde plak..cume arap kat camera handphone jer lahh..itu pun cam nak buat syair bile nak tangkap gambar sebab kawan aku nih jenis yg tak mesra kamera..jenis tak suke bergambaq katenyer..kalo bergambaq pun hanyalah disebabkan terpakse..ceh!patutlah amik pic aku langsung tak berseni..terpakselah aku select mane2 yg kire just ok lahh..hurmm~ rugi toll!


Sampai jer ke Hat Yai, aku taklahbrape terkejut sangat sbb dlm kotak pikiran aku memule aku nak jejak kaki di bumi Gajah Putih tuh, aku dah mule membayangkan suasanenye saling tak tumpah macam kat Malaysia gak..hmm..same gaklah, dia ade panas..ade ujan..ade sejuk ade mendung..ade jamm..lainlah kalo ade salji ker..tp still terase gaklah travel sebab tulisan dia semua jenis yg cam lilit2 tuh menunjukkan depa still mengagungkan bahsa depa sepenuhnya, cume ade skit2lah yg english version..solute ya!barulah rase mcm eksaited!tp time jerk berbeza, sebab dia sedikit lewat dari Malaysia cam Bandung gak lahh..tp yg quite dificultnye, rata2 depa tak brape fasih bahasa inggeris cam aku gak..aku broken jugaklah tu yg menyebabkan depa langsung tak paham!hahaha..jadiknye cam itik ngan ayam lah kami..

So, sepanjang di Hat Yai, kami just pusing2 tgk gelagat org2 sane dan tak juga kurang hebatnye gelagat org Malaysia..mostly, chinese yg suke dtg sini..may b cuci2 mate..mungkinnn..atau mungkin entertainment..mungkingg jugak..hmm..mungkin shopping..yer jugak..atau mungkin..ehemm ehemm..but i dont know..who knows kann..hi hi hi..aku, seperti yg aku sound awal2 tdlahh..melihat suasane dan tempat org sambil cuci2 mate sket..heh heh heh..tp yg pastinye, makan kat sane kene alert2 sket sebab nak carik halal food walaupun mudah dicarik tp kene gak mencarik!adoih..nak makan fast food pun kene jage2..agak terkejut hidangan mc d diorg ade pork burger!siap ade chees lagi..hishh..itu dlm ilustrasi yg tertera kat iklan2 yg dipaparkan kat luar premis..tp aku nengok diorg selambe jer..tgk yg muslim (aku sure org tempatan) tu sebab dia pakai tudung duk skali makan dlm fast food tu..aku tak berani coment tentang penyediaan dan caramana makanan tu diperolehi means ayam dan daging tu..semelih ke idak dan sebagainye..harap2nye halal food restoren yg kami pi makan tu alert part2 nih..bagi publisiti sket, kalo pegi sane nak carik makanan halal pergilah ke Abd Kassim Restaurant..rasenyer owner dia nih org siam kut..tp makanan mmg best dan terbaeklah..cume agak mahai sketlahh..sebab kami makan berdua dia charge hampir 50 000 Bath..kami makan tom yam pop tek (kemestian!), sayur campur brocoli campur mushroom (lebey kuranglah) dan daging goreng masak lada hitam!best gilerr..mane taknye kene sampai 50 000 Bath, order jenis yg tak agak2..almaklumlah, aku kan first time..baru sampai lak tuh..mane tak lapornyerr..hik3x..lepas tu kami pun balik ronde lagi kat sekitar2 tempat sblm balik ke bilik hotel..ahh..tak dapat capture pic banyak2 sebab tangan kawan aku nih jenis yg tak berbodung amik gambar bak kate org kg aku!hihihi..sorii man..

Cite pasal hotel kami redah hampir 5 buah hotel sebab hampir kesemuanye FULL!wahh..penangan weekend di Hat Yai..org Malaysia jer yg penuhkan aku rase.. last2 kawan aku just redolahh amik hotel yg kire suam2 populerlahh..terpakse!aku..just follow jerkk..nak komen sket pasai hotel tuh Hat Yai Hotel Centre..perghh!name cam best tp agak hampeh!kawan aku sampai menyumpah2 kat hotel tu, tp memandangkan dah takde bilik so amik jerlahh..dahlah customer service dia pun cam hampeh (kaw2 kutuk)..jenis yg kire redah customer punyer..muke takde manis langsung..dahlah tak cantik!ehh..teroverr plak..hihihi..well, nak break sat..nanti sambung balik kisah aku dan travel ke Hat Yai 2..hee~~


Sebelah tuh tut tut tp snap tak mencapai tahap sasaran..dia nampak muncung jer larr..ha ha ha..

No comments:

Post a Comment