Tuesday, October 11, 2011

Perasaan dan perasan..

Salam..

Perasaan atau perasan..?hahaha..too complicated gak nih..ape pun semua orang ade soul nih kan..well, tapi tak semua orang boleh share ape yang soul mereka alami..tapi sekadar kate orang tu skit2 bleh la beb sebab sharing is caring kan..well..mengimbas tentang soul perasaan aku lately nih, hurmm..memang ditakdirkan aku nih jenis yang agak complicated skit la kut..may b, tapi ape pun kejadian Allah ke atas diriku adalah suatu kejadian yang sangat indah dan sempurna..hahaha..betul ape kan..kite semua nih kejadiaan atas penciptaan olehNya yang sangat istimewa kan..kan..kan..tp normal lah tu kalau masing2 ada waktunya moodnye baik atau sebaliknya..

Back to the story begin..memang ade ketikanya jiwa kite nih ade je tak kena dengan jiwa orang lain..nak memberontak ade..bengang ade..frustrated ade..pendek cite..macam2 adelah..yer lah, kite pun bukannye selalu boleh tarbiyah diri supaya sentiasa sabar..sabar..sabar..tapi kadangkala terselit jugak kurang sabarnye..hahaha..tapi kan kadang kala perasaan kurang sabar kite pun tak bertempat kan..nak buat camne..kalau mood dia cun..ok lah..kalau sebaliknya, sendiri mau ingatlah..tapi pandai2lah kita controll sebab sekeliling kite kan makhluk juga..so bertoleransilah..storinye ade yang suke sangat nak ngusik time2 jiwe aku tak tenteram nih..tp ape boleh buat..sabarrr..

Dalam pada jiwe aku tak tenteram tu..wah!ade insan yang sedar dan perasan dengan kondisi aku..hahahaha..nampak sangatlah kan aku diperhatikan dalam diam..rase cam diadmire plak..hahaha..perasan!tp sungguh murni niat mereka itu..dlm pada aku rase cam nak buat muke tebal patblas inci jer..hahaha..tp apepun, walau ape pun perasaan kite,kalau dipendam..ada ketikanya terekpresi di riak muke..so, lepas nih kene jage2lah kalau takmau share dengan orang sekeliling..sebab nanti ade org yg perasan..kih3x..

Sunday, October 9, 2011

Please..tengok cermin..

Salam..

Kadang kale kite terpakse biasakan diri dengan situasi yang entah ape2 entah..apekah yang entah ape2 entah tu..ia adalah situasi di mana kite dikelilingi oleh orang yang pade zahirnye agak bagus, tapi bagusnye tidak bertempat..officially, aku admit jugak 'engkau' bagus..so, kalau ko tau nih..

Bersyukur dan berbanggalah sebab aku kate engkau bagus bilamana ade orang yang cube melihat engkau seorang yang 'tidak bagus'..sendiri mau ingatlah wei..tapi aku terpakse berhadapan dengan situasi tu jugak memandangkan aku ni pun bukanlah bagus sangat..har har har..at least aku mengaku aku nih tak bagus kan..

Tapi ape2 pun aku harap engkau boleh fleksibel la dengan aku ni wahai kawan yang aku tak mau sekali2 labelkan engkau kat sini walaupun kau tak tau..tapi, ade orang tau..so, aku nih ape..?pengecutlah kann..ha ha ha..ade aku kesah..?!tapi semoga situasi akan bertambah baik sebab dalam pengecut aku, sebenarnye aku cube menjage silaturrahim kite..ko ado?!ha ha ha..

XPDC Hiking ke Pantai Kerachut..

Salam..


Bangkit pagi ini tengok keadaan di luar kelihatan basah..yep, baru lepas hujan pagi nih tadi..dan masih lagi hujan sekarang..mengulang semula, tapi aku tak dapat tidur lagi..dah time kene bangkit..patutlah rase syok jer tidur sampai alarm bunyik pun masih snoozkan lagi..hehehe..dah biase dah macam tuh!well, nak story skit pasal hari kejadian semalam..aku dan beberapa rakan sekelas telah menghikingkan diri kami ke Pantai Kerachut, di Taman Negara Pulau Pinang. Satu pengalaman yang agak menyeronokkan dan menghiburkan diri aku seketika dikala aku sedang memikirkan 'sesuatu'..ahh..lupakan saje..


Well, kami berpergian seramai 22 orang kalau aku tidak silap dengan menaiki 5 buah kereta..cuace pagi tu agak lembab sebab baru lepas hujan gak tp sangatlah ok kan sebab kat sane panas terik..hahaha..kami bertolak lebey kurang jam 8.30 pagi memandangkan perjanjian melayu itu benar2 menjadi autoriti, sebab pade awalnye dalam perjanjian pangkor langkasuka semua akan berkumpul seawal jam 7 pagi..almaklumlah, pagi tu hujan dan diorg semuanye melayu termasuk aku, ibaratan JANJI MELAYU tu memang sangat2 terpatri dihati diorg..aku?sampai awal gak, 7 lebey sket..huhuh..but not so bad..tp ade gak yg mai awal mereka yg betul2 menepati mase..the great of time management..caya lah!


Sampai kat sane..masyaAllah, banyaknye manusia yg nak sama hiking ari nih..tambah program yang budak2 USM buat kat situ..dari PPIP katenyer..so sory tak dapat nak join sebab ade sorg budak master try approach aku mintak join program diorg, siap ajak makan brekpes lagi..tapi apokan dayo, abang nak hiking sat lagi dik..ape pun kamu suwitt adik..hihihi..tahannn..*rendam megi jap..lapo..*









amik mood nak daki :p



Ok..lets continue..Lepas membeli makanan kat kedai berhampiran tu untuk dibawa bersame hiking tu sebab makan takde provide kat sane, so kene laa prepare awal tang situ..kami beli nasik ayam then ayaq serta beberapa mereka membeli sedikit jajan utk dikunyah2 semasa hiking..kami naik lebey kurang jam 9 lebey setelah mendaftar diri kat kaunter pendaftaran tersebut..




sebelum check in register..



Setelah selesai semua kes, kami pun menaiklah gunung ke ape ker..tp sebelum tu almaklumlah, budak2 kann..bergambar memang jadik kewajipan dan sah..so, aku pun 'terpakselah' turut serta..hik3x..jadik, sepanjang hampir 2 jam pendakian (taklah tinggi sangat) dan letih dengan bermacam karenah budak2 classmate ni..almaklumlah, budak baru nak meningkat usia..hik3x..macam2 hal dibuatnye, tp still menyeronokkan aku sebab ilang skit beban otak nih..memang tak ingat ape2 dah pasal usm tuh tp ade gak laa terumpat skit..hihihi..nak buat camnekan, nak seronokkan storila katekan..semua budak2 tu punye idea..gagaga..*makan megi jap, takut kembang lak..*





sedang dalam pendakian :P



*Hmm..sedap gak makan megi tom yam time2 ujan nih..*so, sambung balik..hmm..dalam perjalanan hiking tu, almaklumlah, bergambar, menyakat memang rutin..tak sah kalau takde benda2nih semua, bak kate seorg teman, kalau masuk hutan kene buat2 bising..elak benda2 tu semua ganggu..tak taulah benda2 tu ape..mungkin menatang..dan mungkin juga yg menjadi 'pendiam tetap' dlm hutan tuh..last2 sampai jugaklah ke Pantai Kearachut tuh..nice pantai aku kire..sampai jer, dengan agak keletihan..(alah, baru panjat x samapi 2 jam, dah collpase..abg dah tua dik..hihihihi)..aku agak segala lemak2 yg aku masuk dalam badan aku smlm dan sebelum2 tuh terbakar kut sebab peluh aku yg semeangnye jenis kuat berpeluh mencurah2 bagai air dipercik..hahaha..mau kurus aku nih..kih3x..so, kelihatan ramai manusia kat pantai tu time ni sedang meresapi aroma pantai..ade yg bersantai dan ade jugak bercamping..sangat mengasyikkan..tak ramai yg mandi sebab time tu keadaan panas terik ya amat..kami just makan and landing, syok woo..landing tepi pantai, bawah pokok dengan angin sepoi bahse..nak2 lepas makan..haa, anyway nasik ayam kakak tu mmg sedap..ker, sedap sebab terlalu lapor..bleh jadik gak!*menghabiskan sisa2 megi jap..*








cube tgk ape perbezaannye :p




Tp sayangnye tak dapat mandi laut..huhuhu..tp si lan ngan jue sempat berendam..aku rase tak sampai seploh menet kut diorg berendam sebab cuace panas tambah plak diorg dah takde mood nak mandi laut sebab penat, tp memang ade yg just saje nak amik angin jer..tp pantai kat situ mmg tak berape suai utk mandi sebab pantai dia sangat landai, so tak berapa digalakkan..sekadar bekelah dan bersantai2 quite ok lar..







rest dan lunch..penat sangatlah tuu :p







Jadi katenye bot akan datang ambik balik jam 4 so masa tu agak panjang memandangkan takde aktiviti ape2 yg nak dibuat, sekadar bersantai..lepas solat zohor, kawan aku call back bot utk amik kami awal sket..dan boat datang jam 3 petang..lepas siap sume, kami pun menaiklah boat balik ke jeti..jeti ker?senang citer port dia lahh..macam2 hal dalam boat tuh, almaklumlah..bile dah ramai2 tu kan..sayang takde pic mase naik boat balik :(


So, seribu satu kenangan dan pengalaman ditinggalkan di Pantai Kerachut dan Taman Negara Pulau Pinang tu..then pulang ke USM semula dengan perasaan yg pade aku diorg hepi..tp sebelum tu singgah makan laksa sat kat Batu Ferringhi..masya'Allah orang, ramailah sangat kan..nak park kete pun kene menyanyi satu dua lagu..almaklumlah, weekend..Alhamdulillah, semuanye akan terpahat dalam ingatan nih bile dah masing2 separate nanti memandangkan ni last year kami, sempat jugaklah ade yg 'ngusik' walimatulurus aku..adoi ai..malu eden..hope berjalan lancar tp blom bleh jemput lagi..tggu time ek..daa~
















Tuesday, October 4, 2011

Aku dan Travel..Episod 2 (hi hi hi)

Salam..

Rase memang tak lengkap kalau tak menghabis stori pasal Hat Yai tuh..kecoh tol arr..baru pi 2 hari cite cam satu novel lah pulak..hahahaha..tp memang tak lengkap rasenyer kalau tak habiskan cite tu sebab banyak benda yg mmglah pade sesetengah org taklah interesting sangat..tp, kate org tu..just story..sharing..well, first episode (kononlah) stop takat kat hotel jer..so nak tambah cite sket..kawan aku kate, sebenarnye banyak hotel2 yg ok dengan facilities dan boleh beri good hospitality..tp sebab hari tu adalah weekend, ramai org menerjah masuk Hat Yai, jadiknye amik yg dan jerr laa..so, kalau dah weekend tu almaklumlah, depa pakat2 naik price ketahap gaban..choi!kalau rege mahal service baik, takpelah jugak..ini yg hampeh jerkk..tp disebabkan kami datang untuk bercuti bukan untuk tidor dan tgk tv, rasenyer just oklah dalam diam dengan condition hotel tu..dahlah channel jenis yg kedekut..(tp TV3 dapat tau kat sane..ok gak lahh..lain2 sumer bahse yg belit tu..karp..karp..karp..sampai english movie pun totally alih bahse ke karp karp karp tuh!) ..untuk pengetahuan kami turun naik turun naik ke tgkt enam dan sembilan serta counter service disebabkan kompius..kompius ape?nah 606 dan 909..so sangatlah hampeh nyer customer service dia bg muke time keadaan tak terkawal time tu..period lahh tu!


At last kami dikatakan salah bilik walaupun pada hakikatnya kunci tersebut telah dibuka oleh 2 org staff hotel tersebut..itu customer service ahh..mmg choi!so, lepas kawan aku tu menyumpah seranah, kami pun pergilah berjalan2 mencarik makanan sebab sampai pun dah agak petang skit..kalo tak silap jam 2 petang waktu tempatan 3 petang waktu tanah airku..actually, kami servey bilik hotel dulu..dah check in baru kuar jalan2 carik makan..so, cite lunch dah stori kat episod 1..dan lepas makan tu kami carik adaptor untuk charge handphone sebab di sane diorg gune soket 2 macam kat Bandung gak..so jenuh gak lah kami mencarik adaptor tu..ade pulak tu tak paham plak..hmm..dah elok2 si budak boy hotel tu nak tlg belikan si kawan aku nih plak jual mahal..(hmm..boy hotel tu ade gak ofer kawan aku 'chick'..shuuw..silent!)tp takper lahh..kami ronda sekeliling Hat Yai..erk!lastly jumpelaa menatang tu kat kedai jual barang2 permainan..hmm..ok!naseblah amoi ka apa ka nak panggil pompuan kat sane..ker 'chick'!..hik3x..dia paham gak sebab mesti dia biase ngan visitor yg akan carik adaptor bile sampai Hat Yai..hi hi hi..tp yg bestnye plak..lepas kami redah even ke mall yg besar2 kat Hat Yai tu carik menatang tu sampai tak jumpe2, lepas je dapat kat kedai amoi tuh, berderet2lah pulak jumpe menatang tuh..betullah kate org, bile di carik tak mau muncul, bile tak di cari banyak jer ader..ampeh tol!lepas tu kami pun letih so, amik keputusan lepak bilik rest..mlm nanti sambung baliklah jalan tgk suasane mlm di kota Hat Yai nih..kota ker..?kap kun karp..


Malam tu lepas magrib kami pun kuarlah berjalan2 mencarik makan di tengah bandar Hat Yai tu dengan harapan ade sesuatu yg sangat menarik mlm tu..yeah..mlmnyer memang sangat2 menarik..bleh jumpe ribuan lautan org Malaysia yg turut keluar mencarik makanan dan jugak hiburan..malam tu rasenye pesta makan kut kat tengah2 bandar tuu..macam kat pasar malam jugaklah kalo kat sini..mostly makanan yg terhidang jenis yg laut punyer..sea food..so aku makan sea food lah malam tu..dan, kelihatan penjualnye adalah org2 tempatan yg kite tak boleh nak identify apakah genre agama mereka..sebab makanan yg dijual keseluruhannye hampir same..ade yg pakai tudung dan ade yg sekerat2..so, kami just tawakal dia punye bahan adalah sama campurannye..kami makan udang goreng..besar giler udang dia tp isik dia..kulit jer yg besar udang tuh..tp cukup menyelerakan dan aku amik gak durian..best giler durian tu..10oo Bath yg dah siap tapau dlm bekas yg dilitupi plastik tutp makanan tuh..fuhh..akulah antu durian, tp member aku ni xbrape nak makan durian, jadiknye aku balun lah sorg2!hahaha..alahaii..takat sedap2 makan jer....jadik, mlm tu kawan aku order ala2 kat sini panggil telur dadar laa..kat situ time mlm memang femes, aku rase setiap org yg duduk mkn kat situ mesti order benda alah nih..dia telur dadar dicampur ngan seafood sket digoreng bersama taugeh..tu yg buat cam special tu kut..duduk plak sbelah couple mat salleh sbelah aku..mmg rase foreigner lah walaupun mmglah aku foreigner kat situ!


So, lepas abis menjamah makanan tu, perut dah kenyang, nak jalan pun berat..jd kami just pusing2 sekitar tempat tu lah tgk gelagat org2 asing nih dan dengarlah loghat melayu kat sane sebab mlm tu lah depa nih suma carik apa yg depa nak..kadang2 ade gak jeling2 aku..sebab sah2 muke pior malay kann..mesti dia pun menafsir firasat yg same mcm aku manafsir mereka!dan malam tu sempat gaklah aku beli pelekat magnet kat peti sejuk tu yg dok org tampal2 tu..hi hi hi..jadi lerhh..at least aku dah sampai sini, so inilah tanda matenyer!penat dok pusing ngan org hingar bingar kami pun amik keputusan balik ke bilik hotel dan merehatkan diri..tp aku plak yg ketiduran bile sampai bilik dan member aku tuh dok sebok layan movie alih bahase kat channel tv Thailand tuh..


Keesokkannye, aku dah dua tiga kali bangkit tp member aku nih tak jugak celik2..dah mati kah?!ha ha ha..nak kuar malas..tp dr bilik hotel aku dengar bunyik dentuman mercun bertalu..sahlah mereka sedang meraikan sesuatu..tp sayang sebab member tgh khusyuk dok lena..ntah kul bape lah dia tidoq mlm td, aku pun just dok peratilah dr bilik hotel susasane kat luar, tp tak nampak sebab mungkin depa selebret kat area lain..tp mmg ade satu festival ke perayaan ke sebab smlm nampak diorg sedang buat preparation..so, kuarlah sume tuhan2 depa ngan buah2 yg sedang masak ranum tuh..kalo rembat best gak nih!hik hik hik..sblm balik tu makanlah lunch kat restoren smalam setelah pusing2 carik muslim restoren tak jumpe2 sebab kalo mkn kat situ dia cam mahal sket tp best lah..duit pun kene best lah..sempat gaklah aku naik 'tut tut' tu sebab rase cam dah jauh jer bejln..sape suruh kan!ha ha ha..so, kami makan sekadar ala kadar penuhkan perut jer lah..nasik goreng dan air sirap..hi hi hia..sebab kawan aku tuh kate dia tak tukar banyak sangat duit..sebab pergi kejap jer..so, takpelah..syukur alhamdulillah..


Sebelum nak balik tu kami pusing2 skali lagi dalam mall yg ade berhampiran, sejuk sket..tp mase nak amsuk mall tu aku ditahan persis seorg terorist!halah mak..memule nak masuk tu guard tu aim aku semacam jerk..patotlah pon..aku bawak sandang..so, mesti dia curious, bom ker, dadah ker, mercun roket ker dan sbgnya..halah mak..tp experience lahh..takleh salahkan dia..dia just buat keje dia..kene ade rase syak sebab ramai sangat tourist dan mcm2 tujuan..tp muke aku ni cam muke pengganas ker?!then, after that kami pun move pulang..good bye Hat Yai..kalo ade chance nanti aku dtg lagik!hih hih hih..setibenye di pusat pemeriksaan pasport di boarder Thailand tu, tgklah ribuan maknusia yg dok beratur panjang..mcm time pergi, time balik pun same gak..so, beratur lahh..sambil tgk pelbagai gelagat org Malaysia yg dah puas enjoi kat Hat Yai mungkin..hehehe..jadiknyer, salah satu pengalaman yg menarik gaklah bile kite melihat ke negara org..walaupun tak jauh beza..tp sekurang2nye kite ade penah rase anginnye dan tau enviromentnyer..semoga ade peluang lagik..cahh lorr..





pic sekitar stall yg jual udang besar dan durian yg aku mkn mlm tu..ilistrasi tidak berapa baik sebab cameraman tangan pengkar nak shoot..ha ha ha..



Monday, October 3, 2011

Aku dan Travel..

Salam..


Hari ni hari senin..cuace kat area penang pagi nih dilanda ujan..sejuk jerk rase..nak jerk tarik balik selimut tu..tp selimut takde laa..sebab ari tu tak bawak skali time balik..so memeang tidur berbantal tanpa selimut jer sepanjang 2 minggu lebih nih..tp, nak stori sket pasal aktiviti minggu aku baru2 nih..means smalam nih!aku telah berpergian ke Hat Yai, Thailand selama 2 hari satu mlm..karp pun karp..hih hih hih..


pic ni background bandar Hatyai act'lly, tp tak brape nampak trade mark dia..hi hi hi..spoil!


Well, aku pergi bersame seorg teman yang permergian ni memang tidak dirancang sama skali..bukan tak rancang, penah gak menyebut sebelum nih tp tentang time tu jerk yg masih blom plan..so bebaru nih dia sebut balik memandangkan weekend nih mmg dia cutilaa dan takde aktiviti, almaklumlah gaji baru masuk bebaru nih, sedaplah..aku nih apa ada..so aku yg pade awalnye sedang berkira2 memandangkan bajet aku yg agak terhad ketika ini pun just kamikaze lah even aku pergi dengan bajet yg sangat2 ciput..sebab aku blom time musim berduit lagi..dia kate ang payah risaulah, selagi aku makan ang makan..mane yg kite bleh share kite sharelah..ceh!ingatkan tak share2 kene gak aku membunag duit ke sane..huhuhu..tp aku solute sket ngan teman aku yg sorg nih..dia antara teman2 aku yg bab duit nih jenis tak berkire sangat2..senang jerk ngan dia..yerlahh..dia gaji besar taklah macam aku pegawai cabuk jerk..tp aku tak penah 'menggunakan' advantage tuh utk kepentingan diri aku sendiri sebab aku pun ade budi bahse dan harge diri gak..ceh!cam ape ntah..tp sesekali tuh ade gaklah..bukan aper..terpakseee..hihihi..atas niat ingin melihat suasane tempat dan persekitaran org aku pun mengangkat tangan dengan berat tanda setuju..oklah!hanya just oklah, aku dan teman aku pun berpergianlah dengan menaiki kenderaannye seawal jam 6.00 pagi mcm tu..aku kompiuslah pasai pa awal sangat..then dia kate ni weekend beb!kalo ko tak menyanyi, kompem ko tidur kat imegresen..hmm..aku pun hanya mengiyakan jer lah memandangkan takde pengalaman ape2 cume just penah ke Bandung jer satu ketika dulu taun lepas..hehehe..aku just beli brekfast then mkn dlm kete jerk pagi tuh..


Jadiknyer dlm perjalanan kami tuh, memang time ujan lahh bile start kuar dr penang..sejuk jerk.. tp aku hanye memakan mcd yg aku beli td so, kureang sket sbb kopi dia ade panas sket..hihihi..dr penang ke boarder Bukit Kayu Hitam memakan mase hampir 3 jam lebey sebab dia bleh brenti pastu minum pulak..almaklumlah time2 sejuk2 nih pekene kopi canteq gak..tp aku just kunyah chewing gum jerk..sbb dah minum kopi td..skali sampai di Boarder Malaysia, nah!hambik ko..punyelahh panjang Q..aduiyai..beraturlahh..then aku menepuk dahi!pergh..punyelah ghamai manusia yg berpusu nak ke Thailand yg aku pasti destinasi diorg majoritinye ke Hat Yai!patutlah time brenti kat RnR td banyak kete..hmm..so beraturlahhkann..lepas tu mule lah mesage alert aku tit tot tit tot..sebab dah masuk kawasan roaming..so aku mule teringatkan famli kat kg!hope takde ape2 yg berlaku..heh heh heh..

Pastu, dah setel scan pasport kami pun movelah ke pemeriksaan imigresen Thailand plak..masya Allah..mak aihh..lagi dahsat..ntah dari mane dtgnyer umat manusia nih!melaut org nak masuk ke Thailand..hmm..jika dikaji dari aspek perkembangan ekonomi tak hairanlah Thailand boleh menjana pendapatan ekonominye melalui aspek pelancongan antarabangsanye..bayangkan berapa banyak duit Malaysia dah dilaburkan ke sane..puhh!tp bile difikir2 dan dikaji2 balik sume tu mcm pusing2 jugak..tp selagi ade peluang pergilah melancong..hih hih hih..dlm ati aku berpikir, pasai pa ampa ghamai2 masok nih?takdak bg chance langsung to lah..dan mereka akan pulang balik soalan tu kat aku kalo aku dengan extremnyer meminta dijawab soklan tuh!nah, amekaw!so, jenuh gak lah nak Q tggu time check imegresen tu..sambil2 tu aku menongkat dagu di pagar beratur tu sementara menunggu turn aku sampai..hoh!hurmm..aku nengok kwn aku tu dah mcm takde ape2 dah gayenyer..almaklumlah, permenant visitor kat Hat Yai tuh!ceh;p nak amik pic, camera takde plak..cume arap kat camera handphone jer lahh..itu pun cam nak buat syair bile nak tangkap gambar sebab kawan aku nih jenis yg tak mesra kamera..jenis tak suke bergambaq katenyer..kalo bergambaq pun hanyalah disebabkan terpakse..ceh!patutlah amik pic aku langsung tak berseni..terpakselah aku select mane2 yg kire just ok lahh..hurmm~ rugi toll!


Sampai jer ke Hat Yai, aku taklahbrape terkejut sangat sbb dlm kotak pikiran aku memule aku nak jejak kaki di bumi Gajah Putih tuh, aku dah mule membayangkan suasanenye saling tak tumpah macam kat Malaysia gak..hmm..same gaklah, dia ade panas..ade ujan..ade sejuk ade mendung..ade jamm..lainlah kalo ade salji ker..tp still terase gaklah travel sebab tulisan dia semua jenis yg cam lilit2 tuh menunjukkan depa still mengagungkan bahsa depa sepenuhnya, cume ade skit2lah yg english version..solute ya!barulah rase mcm eksaited!tp time jerk berbeza, sebab dia sedikit lewat dari Malaysia cam Bandung gak lahh..tp yg quite dificultnye, rata2 depa tak brape fasih bahasa inggeris cam aku gak..aku broken jugaklah tu yg menyebabkan depa langsung tak paham!hahaha..jadiknye cam itik ngan ayam lah kami..

So, sepanjang di Hat Yai, kami just pusing2 tgk gelagat org2 sane dan tak juga kurang hebatnye gelagat org Malaysia..mostly, chinese yg suke dtg sini..may b cuci2 mate..mungkinnn..atau mungkin entertainment..mungkingg jugak..hmm..mungkin shopping..yer jugak..atau mungkin..ehemm ehemm..but i dont know..who knows kann..hi hi hi..aku, seperti yg aku sound awal2 tdlahh..melihat suasane dan tempat org sambil cuci2 mate sket..heh heh heh..tp yg pastinye, makan kat sane kene alert2 sket sebab nak carik halal food walaupun mudah dicarik tp kene gak mencarik!adoih..nak makan fast food pun kene jage2..agak terkejut hidangan mc d diorg ade pork burger!siap ade chees lagi..hishh..itu dlm ilustrasi yg tertera kat iklan2 yg dipaparkan kat luar premis..tp aku nengok diorg selambe jer..tgk yg muslim (aku sure org tempatan) tu sebab dia pakai tudung duk skali makan dlm fast food tu..aku tak berani coment tentang penyediaan dan caramana makanan tu diperolehi means ayam dan daging tu..semelih ke idak dan sebagainye..harap2nye halal food restoren yg kami pi makan tu alert part2 nih..bagi publisiti sket, kalo pegi sane nak carik makanan halal pergilah ke Abd Kassim Restaurant..rasenyer owner dia nih org siam kut..tp makanan mmg best dan terbaeklah..cume agak mahai sketlahh..sebab kami makan berdua dia charge hampir 50 000 Bath..kami makan tom yam pop tek (kemestian!), sayur campur brocoli campur mushroom (lebey kuranglah) dan daging goreng masak lada hitam!best gilerr..mane taknye kene sampai 50 000 Bath, order jenis yg tak agak2..almaklumlah, aku kan first time..baru sampai lak tuh..mane tak lapornyerr..hik3x..lepas tu kami pun balik ronde lagi kat sekitar2 tempat sblm balik ke bilik hotel..ahh..tak dapat capture pic banyak2 sebab tangan kawan aku nih jenis yg tak berbodung amik gambar bak kate org kg aku!hihihi..sorii man..

Cite pasal hotel kami redah hampir 5 buah hotel sebab hampir kesemuanye FULL!wahh..penangan weekend di Hat Yai..org Malaysia jer yg penuhkan aku rase.. last2 kawan aku just redolahh amik hotel yg kire suam2 populerlahh..terpakse!aku..just follow jerkk..nak komen sket pasai hotel tuh Hat Yai Hotel Centre..perghh!name cam best tp agak hampeh!kawan aku sampai menyumpah2 kat hotel tu, tp memandangkan dah takde bilik so amik jerlahh..dahlah customer service dia pun cam hampeh (kaw2 kutuk)..jenis yg kire redah customer punyer..muke takde manis langsung..dahlah tak cantik!ehh..teroverr plak..hihihi..well, nak break sat..nanti sambung balik kisah aku dan travel ke Hat Yai 2..hee~~


Sebelah tuh tut tut tp snap tak mencapai tahap sasaran..dia nampak muncung jer larr..ha ha ha..