Tuesday, September 27, 2011

Etika Pemakaian Semasa di Dalam Bilik Kuliah..

Salam..

Hmm..post thread tu ajer dah menunjukkan dan melambangkan sesuatu kedrebiliti atau sesuatu level bagi sesuatu..hmm..paham tak..?hahahaha..well, post hari ni citenye pasal etika atau cara berpakaian bagi pelajar di IPT..abang nih nak bgtau hang lah dik especially adik2 yang baru2 atau nak atau akan menjejakkan kaki di IPT..well, aku rase di USM etika berpakaian telah digazetkan namun, pelajar sendiri tidak dapat mematuhinye dengan baik..namun demikian pihak yg tertentu seolah2 sudah ngeleng pale melihat situasi tersebut mungkin atas sebab itu tak berapa nak ambik pusing..dan aku rase dlm banyak IPT kat Malaysia ni, USM antara IPT yang agak longgar atau celus dalam aspek nih..mane taknye jeans (abg pun pakai jeans dik..tp still smart..kih3x), round neck collar t-shirt dan selipar 'jepun' menjadi salah satu 'sarungan' mereka..tp, terdapat jugak beberapa pelajar mungkin dari school atau pusat pengajian yang agak straight dgn etika pemakaian nih, terutama skali bg pelajar pendidikan di USM nih..mungkin sebab depa nih, nak jadik cekgu nanti..cekgu mane bleh selekeh2..tp ade sebilangannya masih tidak menepati ciri2 etika dalam profesion itu kelak..maaf yerr..abg nampak!hmm..walaubagaimanapun bagi IPT lain abang tak nampak dik, tp abg ade melihat secara mata kasar dan mendengar dari ulasan verbal teman2 bahawa mereka sangat terikat dengan etika pemakaian di dlam bilik kuliah ataupun kelas..apepun abg solute lah ampa noh!

Jadiknyer, nak stori kat sini pagi tadi mase aku masuk kelas Dr. Rabiatul Adawiyah..kelas ape..?SKW320 Falsafah Penyelidikan Sosial..haa..sungguh terang dan jelas kann..so, sape2 yang ade amik paper ni pahamlah maksud tujuan abg nih dik..dan taulah sape yang abg maksudkan tuh..haii yaa..ini olang pigi kelas macam pigi pasaq kaa..atau balu bangkit tido lorh!ape yg dia pakai..maaf, abg x berape perasaan dress up ang keseluruhan tp cukup jelas dan nyata tang bhgn atas hang yg sehingga boleh menampakkan buluiii ketiaq ang lorhh..jadi, hambe Allah nih masuk agak lewat, so boleh menjadi perhatian umum..kalo dia masuk tang ramai2 tu may b tak perasan sangat lorhhh..tp aku rase dia nih baru balik dr gymnasium..pasai abg tau dek ektibiti ang sebab aku penah terserempak beberapa kali dengan si hamba Allah nih kat gym..baguihlah tuh..tp itu pun may b lah..dan ang jelas menunjukkan silaplah anglah bai..memule tu Dr. Rabiatul seolah mengerling tande tidak ade respons..tp dlm ati aku mesti beliau pun ade sedikit bengang dengan tingkahlaku hamba Allah sorg tuh..time tu beliau tgh lecture so may b beliau nak abihkan skit slide lecture tuh..dan akhirnya, beliau pun meng'lecture' tentang etika pemakaian di dalam bili kuliah..hah!tu diaaa..walaupun beliau tidak terlalu menjurus tuju pada si hamba Allah tersebut namun, kami dok paham2 sendiri laaa..cube tgk cara abg perpakaian semasa di dalam bilik kuliah..nak tgk camner..haa..nih diaaa..

haa..tgk..!tersangatlah feeling ala Mr. Bond kan..I'm Bond..James Bond..lagu nih lah kalo nak masuk bilik kuliah..hahaha..tp gaye cam nak kawen kat hotel 5 stars pun ade gak kann..hihihihi..well pic nih dr google yer dik..

So, time nih terlintas di mata pikiran abg nih mase abg sem 1 duluuu..amik paper LKM400 Bahasa Malaysia ngan Pn. Rose..alahh, puan yg ade abg stori dlm post abg sikit jam duluu..pasal lembab dan lambat!adoiyaii Puan Rose yg kusayangi..kih3x..tp takpa lahh, kami belajaq dr kesilapan..hehehe..Pn. Rose pun ade sound dlm kelas dia tentang etika pemakaian sebab dlm kelas tu time tu ade beberape org pelajar p'puan yerr yg pakai baju macam sarung buah nangka..tuuutt..abg malaih nak komen tang nih laa dik..tp lepaih tu, time kelas dia jaa..depa pakat2 laa pakai baju kurung ala2 gadis melayu terakhir..so ayu dan so sopannnlah sangat kann..suwitt ya amatlahhh..nyaris2 abg tergoda ngan ampa2 dik..ape pun, mmg kene pade carenye pun..arapnye pade generasi2 akan dtg ambil2 pusinglah bab etika pemakaian di IPT yer adik2ku sekalian yang dikasihi..selamat maju jaya dan selamat berperaturan..

haaa..nih dia etika yang betui2..abg copy image nih pun dlm google :p..tp kecik skitlah..pakai kanta pembesarlah kalo nak view tuh noh..hehehehe..good luck!

No comments:

Post a Comment