Thursday, September 29, 2011

Jamuan Aidilfitri PEMANIS..Kilauan Aidilfitri..di Eastin Hotel Penang..

Salam..

Haaa..lega rasenyer bile dah jalan satu projek nih..alhamdulillah..tp harus diingat..yg mendatang tu pun kene running jugak..hmm..so, td berakhirlah jamuan 'open house' PEMANIS..yg bestnyer, raye dah abes pun tp kami ikut dan jerk buat..yer lahh..kalo ikut dlm kalendar islam memang dah abis syawal tp dlm kalender British tu still count lagi..tp itu takde hal lahh..lgpun ia bersifat dinner..feel raye tu sket2 adelahh jugak..tp Tn. Hj. Nordin kami punye penasihat pun ade mentioned dlm beliau punye speech..apa nak buat..kih3x..yg pasti ade gak lemang, ketupat dan rendang dlm hidangan menu tu td..hapening jugaklah td..time kasih pade yg sudi memeriahkan majlis tu..terutamenye pade special guest aku..hihihihi..


Bitha n Lamka..sorg tuh, tak ingat name dia..huhuhu..sorii..

Actually, mate nih tak boleh nak katup plak dia..may b perut kenyang sangat makan td..dan petang td dah tidur skejap (skejap ker..)..so, up date skitlah blog nih..well nak stori pasal ptg td time nak p hotel..drebar bas tuh bleh ngajuk plak..sampai balik dia ke port dia nun..hik3x..sorii pakcik..aku bukan saje nak lewat, tp dah terlewat!ehh..apa daa ini..kih3x..lagi pulak depa suma lom turun pasal ramai budak2 p'puan kann..almaklumlahh kalo dah budak p'puan nih kann..huhuhu..yg betul2 ade td pun pun sorg jer..si azimah kut name dia..kendian aku menyusul, tp aku nampak kelibat bas tuh jauh jerk pergi dengan tiba2..dlm ati aku ape kes..tak kan depa tinggal aku sorg kut..mask nih..tp pasal pe dlm bas tu nampak kosong jerk..rue2nyer drebar bas dah ngajuk..si azimah tu kate dah cube nego ngan pakcik tuh tp tak berhasil..rappot ko salah kut dik..hik3x..at last aku kene p gak kat port pakcik drebar kat Jab. Pembangunan nun p 'pujuk' dia..alalala pakcik..jgnlah ngajuk..nanti pakcik cepat 'mude'..hik3x..aku memulakan langkah rapport ngan pakcik tu..at last dia pun, kata.."tak pa aih..ang pi kumpul depa suma tu dulu..pakcik saja ja nak blk sini lepak ngan kawan sebab kat sana tak dak sapa2 lg td..sat lg pakcik pi balik dataran kawad ambik ampa suma.."huhuhuhu..pheww!lega cheq ghasa..then kami pun berpergianlah ke hotel dgn riang rianya selepas itu..hihihihi..td pakcik cam upset..tp bila dah rapport skit td, nice jugak org tua nih..siap leh sembang pasai bola plak ngan aku (hmmm..N9 menang menewaskan T'ganu dan layak ke pusingan separuh akhir yerr..) dan mcm2 lagi laa....hikhikhik..so lets start the event!

Register dulu sblm masuk hall..

Haa..nih dua mc yg kasik hapening baek mlm td..ha ha ha..

sebelum tuh, kene dengarlah dulu amanat dr penasihat PEMANIS..Tn Hj. Nordin..beliau kata, budak2 N9 dulu ade insentif RM30 000 woo kalo dapat pointer 3.5 above..erkk..tp la nih, ada lagi kut, tp tak sebnyak itu lahh..huhuhu..

Time makan start je masuklah budak2 band nih..nice gak walaupun ade terkucil skit..hi hi hi..almaklumlahh..LIVE..

Tuh..aku yg jauh tuh..cube carik..hi hi hi..

Lagi skali aku men'capub'..ha ha ha..

So, cite2 sket pasal perjalanan majlis tu td..well..td ade gak laa some aktiviti nak bg hapening kan..tp, yg tambah hapening si pengacara majlis dollll..pun hapening jugak..pandai depa controll majlis..cayalah..abg bg credit kat ampa dua dik!tp sedeynyer aku just dpt hadiah door gift jer..nak gak hadiah cabutan bertuah tp, ang tak luck laa beb!huhuhu..tp takper..yg pasti makanan dia best gilerr..kalo org giler masuk function kami td kompem ilang gilernyerr..keh3x..

Aih..pasal pa pic depa jerk nih?!haru toll..pasai depa punya camera larr..hahaha..

cameraman tidak terlatih sedang amik view..tp sayang cameraman trap dek kantoi ngan makanan yg banyak dan best tuhh..hurmm~

kalo jamuan raye jer..kalo ade acare tak sah kalo takde pertandingan nih!hmm..not bad..suma kantoi kut..

adik nih kantoi lagu Dendang Perantau..so, mintak belas dari aku lerh tuh..hik3x..naseb kiut..kih kih kih..

hmm..kapel ehh..?erkk..

fuhh..skali Allanis Moresette yg nyanyi daa..

Majlis berlangsung dengan penuh hapening skali..dan tak sedar yg jam dah tujuk jam 10.30 mlm..set buffet pun nak tutup dah, so aku amik kesempatan membaham ape2 yg patut nak diham buat kali terakhirnye..next time balun lagi..hik..hik..hik..

bersama Tn Hj Nordin dan isteri..

sayonara jamuan aidilfitri kat Eastin..insya'allah jumpe lagi..

gambar hiasan..thanks u olls..ngee~

Wednesday, September 28, 2011

Alhamdulillah..Terima Kasih Tuhan..

Salam..

Alhamdulillah..bersyukur ke hadrat ilahi kerana masih diberi peluang kembali ke alam nyata..di saat kesibukan manusia menjalankan urusan mereka masing2, aku masih terngiang2 satu perkara yg begitu terkesan..apekah ia..biarlah aku yg menyimpannye..dan biarlah Allah dan seluruh isi alam yg dapat mengetahuinye..dan harapnye ia akan menjadi pedoman hidup aku seterusnya..yeah!chill..

So, semoga hari segala urusan akan berjalan baik..agenda yg utama hari ni bukan class..tp jamuan aidilfitri PEMANIS di Eastin Hotel malam nih..cam tak sabar jer..almaklumlah makan..makan..dan makan..hahaha..hari nih last syawal ek..tak sedar, dah nak abis dah bulan syawal yg kite akan tak lupe..semoga majlis berjalan baik dan lancar..letih dah nak ngurus benda nih..

Tuesday, September 27, 2011

Etika Pemakaian Semasa di Dalam Bilik Kuliah..

Salam..

Hmm..post thread tu ajer dah menunjukkan dan melambangkan sesuatu kedrebiliti atau sesuatu level bagi sesuatu..hmm..paham tak..?hahahaha..well, post hari ni citenye pasal etika atau cara berpakaian bagi pelajar di IPT..abang nih nak bgtau hang lah dik especially adik2 yang baru2 atau nak atau akan menjejakkan kaki di IPT..well, aku rase di USM etika berpakaian telah digazetkan namun, pelajar sendiri tidak dapat mematuhinye dengan baik..namun demikian pihak yg tertentu seolah2 sudah ngeleng pale melihat situasi tersebut mungkin atas sebab itu tak berapa nak ambik pusing..dan aku rase dlm banyak IPT kat Malaysia ni, USM antara IPT yang agak longgar atau celus dalam aspek nih..mane taknye jeans (abg pun pakai jeans dik..tp still smart..kih3x), round neck collar t-shirt dan selipar 'jepun' menjadi salah satu 'sarungan' mereka..tp, terdapat jugak beberapa pelajar mungkin dari school atau pusat pengajian yang agak straight dgn etika pemakaian nih, terutama skali bg pelajar pendidikan di USM nih..mungkin sebab depa nih, nak jadik cekgu nanti..cekgu mane bleh selekeh2..tp ade sebilangannya masih tidak menepati ciri2 etika dalam profesion itu kelak..maaf yerr..abg nampak!hmm..walaubagaimanapun bagi IPT lain abang tak nampak dik, tp abg ade melihat secara mata kasar dan mendengar dari ulasan verbal teman2 bahawa mereka sangat terikat dengan etika pemakaian di dlam bilik kuliah ataupun kelas..apepun abg solute lah ampa noh!

Jadiknyer, nak stori kat sini pagi tadi mase aku masuk kelas Dr. Rabiatul Adawiyah..kelas ape..?SKW320 Falsafah Penyelidikan Sosial..haa..sungguh terang dan jelas kann..so, sape2 yang ade amik paper ni pahamlah maksud tujuan abg nih dik..dan taulah sape yang abg maksudkan tuh..haii yaa..ini olang pigi kelas macam pigi pasaq kaa..atau balu bangkit tido lorh!ape yg dia pakai..maaf, abg x berape perasaan dress up ang keseluruhan tp cukup jelas dan nyata tang bhgn atas hang yg sehingga boleh menampakkan buluiii ketiaq ang lorhh..jadi, hambe Allah nih masuk agak lewat, so boleh menjadi perhatian umum..kalo dia masuk tang ramai2 tu may b tak perasan sangat lorhhh..tp aku rase dia nih baru balik dr gymnasium..pasai abg tau dek ektibiti ang sebab aku penah terserempak beberapa kali dengan si hamba Allah nih kat gym..baguihlah tuh..tp itu pun may b lah..dan ang jelas menunjukkan silaplah anglah bai..memule tu Dr. Rabiatul seolah mengerling tande tidak ade respons..tp dlm ati aku mesti beliau pun ade sedikit bengang dengan tingkahlaku hamba Allah sorg tuh..time tu beliau tgh lecture so may b beliau nak abihkan skit slide lecture tuh..dan akhirnya, beliau pun meng'lecture' tentang etika pemakaian di dalam bili kuliah..hah!tu diaaa..walaupun beliau tidak terlalu menjurus tuju pada si hamba Allah tersebut namun, kami dok paham2 sendiri laaa..cube tgk cara abg perpakaian semasa di dalam bilik kuliah..nak tgk camner..haa..nih diaaa..

haa..tgk..!tersangatlah feeling ala Mr. Bond kan..I'm Bond..James Bond..lagu nih lah kalo nak masuk bilik kuliah..hahaha..tp gaye cam nak kawen kat hotel 5 stars pun ade gak kann..hihihihi..well pic nih dr google yer dik..

So, time nih terlintas di mata pikiran abg nih mase abg sem 1 duluuu..amik paper LKM400 Bahasa Malaysia ngan Pn. Rose..alahh, puan yg ade abg stori dlm post abg sikit jam duluu..pasal lembab dan lambat!adoiyaii Puan Rose yg kusayangi..kih3x..tp takpa lahh, kami belajaq dr kesilapan..hehehe..Pn. Rose pun ade sound dlm kelas dia tentang etika pemakaian sebab dlm kelas tu time tu ade beberape org pelajar p'puan yerr yg pakai baju macam sarung buah nangka..tuuutt..abg malaih nak komen tang nih laa dik..tp lepaih tu, time kelas dia jaa..depa pakat2 laa pakai baju kurung ala2 gadis melayu terakhir..so ayu dan so sopannnlah sangat kann..suwitt ya amatlahhh..nyaris2 abg tergoda ngan ampa2 dik..ape pun, mmg kene pade carenye pun..arapnye pade generasi2 akan dtg ambil2 pusinglah bab etika pemakaian di IPT yer adik2ku sekalian yang dikasihi..selamat maju jaya dan selamat berperaturan..

haaa..nih dia etika yang betui2..abg copy image nih pun dlm google :p..tp kecik skitlah..pakai kanta pembesarlah kalo nak view tuh noh..hehehehe..good luck!

Saturday, September 24, 2011

Jamuan Hari Raya..Bengkel Kemantapan Sosial

Salam..


Alhamdulillah..tuhan masih memberi ruang kepada aku untuk bernafas dan bernyawa seterusnya mencoret sedikit rentetan yang berlaku pada diri aku sepanjang aku berkelana di lembah ciptaan dan kepunyaan tuhan Yang Maha Berkuasa ini. Well, nak disedapkan cerita, hari ini aku telah menghadiri satu seminar yang telah dianjurkan oleh Institut Sosial Malaysia (ISM). Masih di dalam mood raya, jadi seminar tersebut dibuat sekali dengan jamuan hari raya di Penang Country Golf Resort di Bertam. Pertama kali dalam hidup jejak kaki di bumi Bertam ni walaupun dah banyak kali buat laluan bak Terusan Suez..kat mane Terusan Suez tu..hmm..kene google map lah!


Jadi kiranya, aku dan kengkawan yang seramai 15 orang telah berpergian ke seminar tersebut dengan harapan dapat makan kuih raya!LOL..ehh..takde lahh..kami pergi dengan satu misi untuk mendapat input serta pendedahan berkenaan seminar tentang kerja sosial umumnya..selebihnya tuu..alfahmi almaklumi lahh :-p..


Seminar berjalan agak baik pada awalnya..ramai jugak peserta yang hadir dari pelbagai agensi samada dari pihak sektor awam maupun NGO..swasta, aku tak berapa surelahh..hmm..tapi malangnya sesi sebelah petang yang sememangnya dijangka akan tidak mendapat sambutan menjadi realiti dimana dilihat hampir separuh dalam isi dewan telah 'menghilangkan diri'..mungkin dikidnap atau mereka mengidnapkan diri mereka sendiri waima itu bukanlah kehendak mereka :-p..almaklumlahh..seminar ini dibuat oleh pihak2 tertentu kepada pihak2 tertentu dan pihak tertentu (yakni hadirin dan hadirat) tu adalah hadir dengan cara terpaksa rela kuberserahlah dik..almaklumlah..aku rasa mereka ini dihantar sekadar untuk memenuhi undangan (dalam erti kata lain TERPAKSA kut..kut lahh yer..tak berape sure lah pulak..hihihi)..


Namun, seperti biaselah..bile ade seminar ni yang agenda utama yang akan dibelek oleh perserta (seperti aku..tak kate orang lain yer..) dalam tentatif progrem pada hari itu adalah waktu rehat (makanlahh tuuu..)..bukan ape, memenag tak terlepas pandang akan perkara macam ni :-p..makanannyerr..hmm..just ok larrr..bolehlahh bagi selera aku yang tak seberapa kebelakangan ni sebab badan tak brape best :-(..tapi disebabkan tidak mahu membazir dalam perkara tersebut yang boleh diibaratkan bersekongkol dengan si syayatinnnirrajimm tu, aku turutlah memakan dan mengomplen..kih3x.


Ahh haa..lepaslah tu cite makan..cite progrem plak..patutnye cite progrem dulu tapi dah melangkauilah pulak..hehehe..apepun tabik spring pada sesi forum pade sebelah petang..memang sangat menerujakan walaupun pada awalnya aku tertewas..TER yer..secara peribadi sangat menyeronokkan dan tidak bosan..tapi pasal pa si kiut dan si yeop mengangguk2 tanda paham dan setuju jer sepanjang sesi forum tu..tak kene jiwelahh tuu..haa..padan muke..tulahh, datang seminar nak ape sebenarnye ampa nih!:-p..sesi pagi agak sekadar bolehlah dan ade satu slot yang menjadikan kami sebagai 'mangsa' sebab penceramah tu mantan pensyarah di USM nih!takpelah janji aku dah lepas mase first sesion..adoi..sangat mendukacitakan respon aku tentang dadah..nampak sangat tak ambil pusing!sorilahhh..huhuhu..tp diorg bukan tau pun :-p..nak listkan name penceramah2 tu, diorg pun bukan kenal aku..so, tak payah lah..tapi, wahai penceramah, anda sangat berwibawa menyampaikan "talk"..credit!


Namun..haaa..ini stori gempaq nak cita kat ampa nih..dalam sepanjang sesi seminar tu berlangsung, adelah beberapa hamba Allah ni yang sah2 tidak beretika dan beradab dan dalam dewan seminar..aku pun blur juga tapi taklah keterlaluan sangat macam si hamba Allah yang aku pasti "dia" sorang yang menjadi watak dalam tulisan aku dalam para nih!setakat berbual, mengusik si kawan sebelah..boleh jegil jugaklah lagi..ni tidak, sound telefon bimbit yang digunakan sangat2 menggangu situasi orang2 yang berdekatan..haiyaaa!dahtu, siap boleh bercakap dalam telefon macam bercakap dalam pondok telefon yang macam kat LONDON tu..selowlahh skit oii..orang lain pun ade jugak henfon..taulah dah fed up..semua orang dah tak sabar nak habiskan seminar tu tp akak pun satu hal lahh jugak..pandai2lah gune henfon tuh!sangat membengangkan aku yang pada ketika itu sangat syok dan khusyuk serta tawaduk mendengar perbicaraan forum di pentas utama tuh..bunyi kesan bunyik henfon satu hal!bercakap menggunakan henfon pun satu hal!haiii..adekah anda tidak pernah menghadiri seminar atau anda ingin mengatakan bahawa anda mempunyai telefon bimbit yang lebih canggih daripada aku!aihhh..so moralnye, bile berada dalam dewan seminar atau ape2 yang seumpama denga tu, faham2lah situasi dan etika semasa di dalam dewan syarahan!harap2nyer, kakak tu bolehlah lepas ni berbual tak habis dengan orang yang ingin dibualnye di dalam telefon tuh!sekian..

Monday, September 19, 2011

Kembali semula..

Salam..


Aduhh..lame sungguhku tinggalkan blog ni..bukan ape..kerana ketidaksempatan atas beberapa sebab yang munasabah..pertama..sedang bercuti dan praktikum..huhuhu..bukan takde mase..cume capaian internet di tempat aku praktikal sangat down skit..broadband tak boleh jalan derr..nak ke kafe cyber..ahh..malaslaa pulak sebab transport takde..nak kene pinjam dulu baru bleh bergerak sane sini..siannyerr..keduanye pulak..aku malas nak carik inisisatif sebab kalau pegi cc pun tak berape selera dan selesa..almaklumlah, cc lah katekan..dan ketigenyer plak..aku dah terlampau banyak idea time tuh..tp frust sebab tak dapat curahkan idea tu dalam nih :'(



Well..kini kembali semula..rasenyer kat sini kut tempat aku bleh rilek2 carik idea dan selesa..depan laptop di meja study..tp studynyer mane plak..?kih3x..rileks..akan dibahagikan dengan sebaiknyer..banyak jugak idea lepas2 ni..tp pendam sajelah..biarlah ia jadik 'konangan'..hik3x..anyway, kat usm kini sedang sibuk dengan aktiviti convocation yang akan setat minggu nih..aihh..besnyer korang eh nak konvo nih..takper..taun depan aku pulak (insya'allah..nada pujuk hati)..off course lahh..maunyer tak konvo..takkan tak dapat abis taun depan..nak tak nak kene hak setlekan pengajiaan yang masih berbaki nih..arap2 tiada halangan..



Nak sampaikan pada semua yang nak konvo nih tak dapatlah..dengan hembus nafas dan iring doa..aku wish congratulationlahh pade diorg dalam hati..(bleh plak camtu kerr..?)arap2 diorg menjadik oranglahh kat luar sane tu haa..maksud aku, biarlah mereka akan terus berjaya dengan kerjaya masing2 dengan penuh integriti dan personaliti..wahh..macam polis plak kann..



Jadik..aku kini bergelar pelajar taun akhir..senior..?tiada istilah tu bg aku kat sini..ini bukan zaman ali setan..tp..arap2nyer segala2nye akan menjadi satu petanda baik buat aku meneruskan misi dan visi di sini..untuk segenggam ijazah tuh..harus ker balik tanpa segulung kertas tuh..nak mam!hahaha..hopefully went well lahhh..(alahhh..awal2 jerk..nanti dah down..arap2nyer tidak laaa..peliszzz)..