Thursday, April 21, 2011

Senarai Universiti/ Pusat Pengajian Tertinggi Terbaik di Malaysia..

Salam..

Hmm..musim exam masih lagi melanda dan menghantu dalam diri setiap pelajar yg sedang belajar..ape nak buat kan..dah belajar kenala test ilmu tu sket..br dikate belajar..tp aku?dimane status kedudukan aku sebagai seorang pelajar yg belajar..?sebabnyer kadangkala ape yg aku belajar susah nak dapat..so, aku bg siap2 jawapan.."hang pi belajaq bukan pasai hang nak 'belajaq' ilmu tp hang belajaq pasai hang nak luluih jaa.."gulp..tertelan ayaq liuq..betui jugak tu apa yg pernah di utarakan oleh kebanyakan org bahawa pelajar sekarang belajar semata2 nak lulus ujian jer..bukan nak belajar pasal ilmu itu..makno eh, belajar semata2 kerana exam, test, kuiz dan sbgnya..aku rase status kedudukan aku di situlah..tu sebab ilmu tu senang datang dan senang2 jer dia pergi sbb xambik ilmu sbg amalan pengajaran..hanya semata2 utk masuk exam saje..even, ilmu tu digunakan pada satu saat dan ketikanya dalam kehidupan terutama sekali kehidupan berkerjaya kelak..hmm..aku terkdu di situ..namun, apa boleh buat..kadang2 kite x sedar akan kedudukan dan diri kite walaupun telah di sedarkan dek pengalaman yg terlalu banyak..terlalu banyak..banyak sangat..sangat2 banyak..ni kalau di bace dek cikgu BM aku subjek LKM400 Pn Rose mase aku sem 1 dulu..maunye kene tembak senapang gajah nih..hihihi..ape khabar Pn. Rose..hmm..pernah seorang teman terlintas soalan bodo sket ttg Pn. Rose..sah2 Pn. Rose ajar BM nape name Pn. Rose tu ala2 inggeris..?hahaha..tu bukan soalan, wahai yeop kawanku..itu adalah so stupid laa..!hahaha..tp ekau xponah2 nak berani tanyo soalan so stupid laa tu kek Pn. Rose kan..cubo ko tanyo skali, maun eh ko dilabel dahla lombab..lambat pulak..hahaha..ayat2 yg pernah diluahkan oleh Pn. Rose kpd kami satu tika dulu..walaupun bunyiknye agak keras tp aku akui..memang aku lembab sket bab belajar ni pasal tu lambat nak dapat..aku lah..si yeop tu aku xtau lahh..ntah2 dua kali limo agak eh..hahaha..aku akan ingat sampai bile2..aku doakan Pn. Rose sejahtera dalam mencurahkan baktinya sebagai pendidik serta disejahterakan juga kehidupan beliau sekeluarga (amin..)walaupun Pn. Rose hanye bg aku B- jerk result subjek yg aku terpaksarela ambik tanpa dakwa dakwi mase sem satu dulu..B- jerk..bongap ko nih..namo yo oghang Melayu..!aku akan jwb,walaupun BAHASA MELAYU tp susah woo..pocah otak ko belajar bahso Melayu nih..nak2 blaja TATABAHASA..aduiyai..saba yo lahh..tp xperlah..aku dibayar atas sejauhmana dan setinggi mana usaha aku terhadap sesuatu pembelajaran..mungkin usaha aku xsetimpal jd itulah hasilnyer..terima kasih Pn. Rose..

hahaha..ni bukan Pn. Rose yer..ni Cikgu Shida yg kontroversi..hik3x..aku xjumpe pic Pn. Rose, so aku letaklaa gambar Cikgu Shida..cikgu, mana lagi video klip baru..xdak kaa?hahaha..

Actually..hahaha..masuk english sket..aku nak cite satu info ni..bukan cite pasal Pn. Rose tu..haii..bertuahnye Pn. Rose, dikenang2 dan disebut2 oleh pelajarnye setiap mase dan ketika..hingga aku dah melalut2 ke laut..kih3x..ni dia..satu info aku jumpe tentang senarai ranking universiti terbaik di dunia dan Malaysia..tp aku amik list Malaysia je laa..info tu aku jumpe dalam..

"Top universities, colleges in Malaysia 2011 /

terbaik universiti, perguruan tinggi di malaysia

2011"

..satu laman web http://www.topstudylinks.com/Top-Universities-in-Malaysia-c136.aspx yg mendedahkan tentang capaian untuk mereka yg sedang memikir2 kat mana nak sambung study, so aku xterkezut dan x terkaget sebab USM ranking pertama dlm Malaysia sebab status keAPEXan dia..ape tu APEX aku malas nak stori kat sini..just google jer APEX University..nanti akan keluarlaa mcm tentang ape itu APEX Univeristy tu..cuma bg kategori world ranking tu agak jauh ketinggalan berbanding universiti2 terbaik lain di dunia..so student USM, usah berbangga dengan status keAPEXan anda..anda sendiri boleh nilai bagaimana prestasi dan capaian anda sebagai studeng APEX..so, aku jugak sedang menilai diri..dan yg pastinye aku xbangga sangat2..tp yg boleh aku katekan ade sebilnagan besar pensyarahnye adalah yg tertop dan termantop pada perkiraan aku (mcm Pn. Rose..khi3x..)..so jom check it out list ranking yg aku copy dari sumber web tersebut..


629Universiti Sains Malaysia 1

694Universiti Teknologi Malaysia 2

731Universiti Kebangsaan Malaysia 3

771Universiti Putra Malaysia 4

788University of Malaya 5

995Universiti Malaysia Perlis 6

1126Multimedia University 7

1133Universiti Teknologi Mara 8

1344Universiti Malaysia Pahang 9

1491International Islamic University of Malaysia * 10

1572Universiti Utara Malaysia 11

1838Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 12

1838Universiti Tenaga Nasional 13

1862Universiti Malaysia Sabah 14

2106Open University Malaysia 15

2127University of Nottingham Malaysia 16

2154Universiti Teknologi Petronas 17

2274Universiti Sains Islam Malaysia 18

2993Universiti Pendidikan Sultan Idris 19

3333Taylor's University College 20

3450Universiti Teknikal Malaysia Melaka 21

3847Universiti Tunku Abdul Rahman 22

3859Universiti Malaysia Terengganu 23

4571Universiti Malaysia Sarawak 24

5011Universiti Tun Abdul Razak * 25

5068Monash University Malaysia 26

5266Universiti Industri Selangor 27

5375Wawasan Open University 28

5528UCSI University 29

5554Curtin University of Technology Sarawak Campus 30

6117Asia Pacific Institute of Information Technology 31

6628International Medical University 32

6716Help University College 33

6795Tunku Abdul Rahman College 34

6809Al Madinah International University 35

6867Universiti Kuala Lumpur 36

6995National Defence University of Malaysia 37

7003Segi College 38

7027Universiti Sultan Zainal Abidin (Universiti Darul .. 39

7209Universiti Malaysia Kelantan 40

7608Limkokwing University of Creative Technology * 41

7826KDU College 42

7991Selangor International Islamic University College 43

8326Sunway University College 44

8529Malaysia Theological Seminary 45

8705Malaysia University of Science & Technology 46

8772Olympia College Malaysia 47

8864Swinburne University of Technology Sarawak Campus 48

9345Malaysian Institute of Management 49

9479University of Malaya Medical Center & Faculty of M.. 50

9541INSANIAH University College 51

9879Taman Pertanian University 52

9897Kuala Lumpur Infrastructure University College 53

9911International Centre for Education in Islamic Fina.. 54

10114Majlis Peperiksaan Malaysia 55

10143Cyberjaya University College of Medical Sciences 56

10169Disted-Stamford College 57

10169Berjaya University College of Hospitality 58

10281Asia e University 59

10425KBU International College 60

10831New INTI College 61

11254TATI University College 62

11571Nilai International College 63

11889Asia Pacific University College of Technology & In.. 64

11975AIMST University 65

Jd, ape kesimpulannye yg boleh dibuat di sini ialah, pelajar melambangkan universiti dan universiti yg melahirkan pelajar..hmm..aku berfikir sejenak..kene buat perubahan posisi diri supaya lebih melambangkan ape yg digambarkan dalam senarai rangking tersebut. Last but not list, selamat mencari ilmu dan carilah ilmu walaupun kite xdapat pergi ke negeri China sebab kat sini pun ade ilmu yg masih belum dicungkil dan diterokai kerana ilmu Allah itu sangat luas..


No comments:

Post a Comment