Saturday, April 23, 2011

Hari yang sangat membosankan..aku dan nasik lemak!

Salam all..

Hari ni Sabtu..ntah nape laa..xtau laa..dan i dont know lar..bla..bla..bla..nak cite start awal pagi lagi ade perkara yg telah mem'spoil'kan aku..panas weyh..tp, sebagai individu yg tau ape itu erti mengawal perasaan dan bersikap positif, redhakan ajer laa..awal ceritenyer..silap aku laa coz tidor agak lewat mlm semalam..bukan agak..tp mmg lewat..jam dua lebey baru tidor..zzz..sbb melayan kerenah2 manusia yg saje nak tarik perhatian aku kan..dan yg pasti bukan itu sebenarnye..act'lly, si iblis laknatullah tu saje nak melekakan aku..huhuhu..layan fb..layan ym..dan macam2 lagi..so mane x lewat bangkit..silap sendiri dol..tanggung ah..ok fine..!itu den akuilaa..tp, dahlah lewat bangkit, pastu lepas diri siap2 nak keja satu urusan p la turun b/fast kat cafe..wtf!ok..fine juadah..'AGAK OKEY'..sebab x banyak choice kat sini..memain depa nih meniage..xperlahh..pasai nak suport org 'KITE'..belilahh..(mmg rutin pun b/fast kat cafe tuh..ngee~)..tgk hidangan menu..alahaiii..taulah ko dah sah2 terima kami ni yg mmg akan beli makanan tu, tp hidangan tu jgnlah sekadar ala kadar..mmg xkene pd tekak..ade beberape student yg dtg sekadar lalu dan singgah say 'HI' jer kat cafe tu then 'BYE'..may b diorg pun taste mcm aku..ape mau buat kan..hahaha..so, dah melalut nih, nak citenyer pasal nasik lemak jer nih..ape ceritenyer..ok..fine nasik lemak tu agak nampak sedap sbb dia still warm dlm rice cooker..tp ape yg mengecewakan ialah yg x lain x bukan ialah 'REGE' dia means price!wallaweyhh..RM2 dik (nasi sket, sambal ngan telur goreng)..nasi RM1 kut, pasti sambal dia charge..telur goreng yg tergolek terkulat2 bulat xsempurna off courselah chager tp kenape sampai RM2!ape indikatornyerr..!dgn seakan teragak2 dan mcm ragu2..mmg aku dah banyak perati kes owner2 cafe tu kadang2 teragak2 nak letak rege..nak charge lebe2 laa tu..pernah satu ketike ade seorg pak cik cafe lain letak satu harge then aku tanye balik mcm nak kepastian pastu dia bleh ubah harge yg mmg aku rase agak patut..wtf lagi!buleh plak camtu..aku nih bukan seorg yg kaki complaint so, diam then bayar terus blah..bule ker mcm tu..taulah kadang2 pak cik, mak cik kami ni amik makanan tu adekalanye sket jer..ade plak yg amik mak oihh..mcm x ingat dunia..tp xper lahh..perut diorg kann..tp jgn lah sampai yg amik makanan yg 'AGAK' berpada2 tu seolah2 dijdkan sbg 'mangsa' dek mereka yg telah mengambil makanan yg x agak2 tu..aper kes..haaalaaahaii..dah melalut lagi..back to the cite asal..nasik lemak kat akak td tu..aku rase aku leh complaint sbb nasik lemak tu x cukup bahannyer..sayangnyer aku x snap pic nasik lemak tuh..

sekadar hiasan jerr..kalo mcm ni berbaloi kut RM2..komplit set of nasik lemak..huhuhu..
Tp sbg consumer..kite kene panda buat pilihan..lepas nih kalo xpueh ati lagi pasal mknan tu terutama hargenye..just ignore jer..pasal tu lah bdk2 xmo mkn kat cafe..dahlah charge mahal, rase cam lebey kurang jer..pastu mahal..dan last skali x variety..adatlah kalo kdg2 anda si peniage x dapat pulangan yg sewajarnye..adat org berniagelah..tu pasailah aku x skill dlm bisnes..kalau x dah lame aku jer yg meniage kat cafe tu..then aku biase minum milo tarik kat brader sbelah tu, langsung aku cancel..minum air kosong je lahh..lg bagus..pasal geng meniae hang dah charge aku lebey..maaf yer bro..huhuhu..so lepas nih, kene hati2lah sket nak amik makanan kat cafe tu..agaknye diorg xbalik modal, skali dapat tu yg menge'charge' semacam tu..apa daa..xper, aku dah xnak makan nasik lemak dah..dahlah mahal, tinngi kolesterol plak..tp x bleh laa..sesekali kene gak pekena nasik lemak..aihh..x melayu lah kalo x makan nasik lemak..ngee~..rentetan peristiwa tu, langsung dibawa sehingga aku nak study pun malas..jiwe kacau betullah..aku amik pelajaran bahawa setiap waktu dan ketika kite kene momotivasikan diri utk tidak terus downkan diri..tp ape sudah jadik pd diri aku skrang daaa..xjugak2 study..huhuhu..paper senin ni plak tuh..esok kene cover mantap2..hopefully esok hari ceria yg baik buat aku..senyumm..lupekan perkara yg lepas, rancang perkara baru utk hari yg akan dtg esok..semoga hepi..besnyerr esok..nak study..xsabar rasenyer..chak!

comeynyer kambing ni senyum..ngee~~

Friday, April 22, 2011

Universiti APEX..

Salam..

Ekoran drpd thread entry aku yg lalu tentang Universiti APEX..nah, aku postkan satu entry tentang ape itu University APEX..rajin2kanlah membace ek sebab penat aku mengopy dan mengepastenyer =)..

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Penubuhan Universiti Apex (Accelerated Programme For Excellence) telah ditubuhkan selaras dengan hasrat murni Kementerian Pengajian Tinggi untuk mewujudkan IPT yang setanding dengan universiti terbaik di dunia. Secara umumnya, universiti terkemuka di dunia terbahagi kepada tiga kumpulan iaitu Universiti Apex, Universiti Elit dan Universiti Kompetitif.

Universiti Apex yang pertama di Malaysia iaitu USM telah menerima pengiktirafan ini pada 27 Ogos 2008 hasil daripada persetujuan sebulat suara Kabinet. Pemilihan USM sebagai Universiti Apex adalah berdasarkan kepada tahap kesediaan USM untuk melalui transformasi dan pencapaian akademik. Antara matlamat penubuhan Universiti Apex adalah untuk menjadi sebuah universiti yang tersohor dan menjadi universiti rujukan kepada Universiti lain. Di samping itu, Universiti ini bertanggungjawab untuk menghasilkan pelajar yang cemerlang, gemilang dan terbilang serta mampu menghasilkan kajian dalam bidang R&D&C yang berkualiti dan memberi manfaat kepada masyarakat sejagat. Selain daripada itu, Universiti ini juga bertanggungjawab untuk menghasilkan penyelidik yang bertaraf Nobel Laureate dan pensyarah bertaraf dunia

Universiti Apex telah diberi keistimewaan dan pengiktirafan yang tertinggi dari Kerajaan dengan diberi autonomi penuh dari segi kewangan, skim perkhidmatan, pengurusan, pengambilan pelajar, perlantikan kakitangan, pensyarah dan kepimpinan tertinggi serta penetapan yuran pengajian. Universiti Apex telah diberi fleksibiliti untuk menyediakan keperluan bagi meletakkannya pada status berkelas dunia dan LPU yang terdiri daripada profesional berkalibel yang mempunyai kuasa tadbir urus yang penuh. LPU ini bertanggungjawab untuk melaksanakan proses pemilihan yang ketat untuk memilih calon terbaik bagi mengisi jawatan Naib Canselor dan barisan pemimpin tertinggi Universiti.

Pemilihan pelajar juga akan dibuat berdasarkan kepada merit akademik dan kriteria lain yang dilaksanakan secara holisitik termasuk melalui temu duga. Komposisi pelajarnya juga terdiri daripada masyarakat majmuk di Malaysia dan sekurang-kurangnya 10 peratus pelajar antarabangsa.Bagi menjamin kecemerlangan akademik yang berterusan, pemilihan ahli akademik yang cemerlang dan mempunyai kesarjanaan yang tersohor oleh Universiti tersohor dunia seperti Universiti Harvard, Universiti Oxford dan Universiti Cambridge akan dibuat melalui pemilihan yang ketat dan kompetitif. Di samping, prestasi universiti ini juga akan dinilai berdasarkan kepada sasaran KPI yang tinggi dan bertaraf antarabangsa. Sebagai sebuah pusat kecemerlangan, Universiti Apex juga akan dilengkapi dengan segala kemudahan terbaik dan terkini yang mampu menarik tumpuan pelajar pintar dan ahli akademik cemerlang dari pelosok dunia.

Bagi tujuan ini, Universiti Apex perlu mempunyai ciri-ciri berikut: iaitu:

1.Pemimpin Terbaik»Cemerlang, berwawasan, bersemangat, dan komited untuk mencapai matlamat kecemerlangan dalam bidang kesarjanaan ;
»Pengurus dan pentadbir yang berbakat untuk mengurus sumber manusia serta aset universiti yang lain ; dan
»Komunikator cemerlang yang fasih berbahasa Inggeris, bermoral tinggi, dan berintegriti serta bertindak sebagai peniup semangat.
2.Fakulti Terbaik»Ahli akademik yang berbakat dan tersohor kesarjanaannya dalam pelbagai bidang. Ahli akademik yang terdiri daripada rakyat tempatan dan rakyat luar negara akan mewujudkan suntikan ilmu global yang sihat serta menjadi pengajar yang hebat selain menjadi penyelidik yang cemerlang dalam bidang masing-masing.
»Teknik pengajaran sentiasa berkualiti dan relevan
»Penyelidikan mereka kreatif dan inovatif yang direka khusus untuk kemajuan penyelidikan serta memperluas ilmu.
3.Pelajar Terbaik»Kecemerlangan akademik yang tinggi secara berterusan dan konsisten sepanjang jangka masa kursus ;
»Pencapaian yang baik melalui penilaian kualiti yang ketat ; dan
»Pelajar dalam dan luar negara yang cemerlang.
4.Kemudahan Terbaik»Universiti Apex akan dilengkapi dengan kemudahan terbaik dan terkini untuk meningkatkan proses pembelajaran dan pengajaran serta menggalakkan penyelidikan dan pembangunan.

Sehubungan itu, diharapkan agar USM sebagai Universiti Apex yang pertama di Malaysia mampu melaksanakan hasrat murni ini dengan menjadi Universiti Bertaraf Dunia dan seterusnya menjadi role model kepada Universiti lain dalam usaha untuk memperkasakan pengajian tinggi.

Sumber: Kementerian Pengajian Tinggi

Thursday, April 21, 2011

Senarai Universiti/ Pusat Pengajian Tertinggi Terbaik di Malaysia..

Salam..

Hmm..musim exam masih lagi melanda dan menghantu dalam diri setiap pelajar yg sedang belajar..ape nak buat kan..dah belajar kenala test ilmu tu sket..br dikate belajar..tp aku?dimane status kedudukan aku sebagai seorang pelajar yg belajar..?sebabnyer kadangkala ape yg aku belajar susah nak dapat..so, aku bg siap2 jawapan.."hang pi belajaq bukan pasai hang nak 'belajaq' ilmu tp hang belajaq pasai hang nak luluih jaa.."gulp..tertelan ayaq liuq..betui jugak tu apa yg pernah di utarakan oleh kebanyakan org bahawa pelajar sekarang belajar semata2 nak lulus ujian jer..bukan nak belajar pasal ilmu itu..makno eh, belajar semata2 kerana exam, test, kuiz dan sbgnya..aku rase status kedudukan aku di situlah..tu sebab ilmu tu senang datang dan senang2 jer dia pergi sbb xambik ilmu sbg amalan pengajaran..hanya semata2 utk masuk exam saje..even, ilmu tu digunakan pada satu saat dan ketikanya dalam kehidupan terutama sekali kehidupan berkerjaya kelak..hmm..aku terkdu di situ..namun, apa boleh buat..kadang2 kite x sedar akan kedudukan dan diri kite walaupun telah di sedarkan dek pengalaman yg terlalu banyak..terlalu banyak..banyak sangat..sangat2 banyak..ni kalau di bace dek cikgu BM aku subjek LKM400 Pn Rose mase aku sem 1 dulu..maunye kene tembak senapang gajah nih..hihihi..ape khabar Pn. Rose..hmm..pernah seorang teman terlintas soalan bodo sket ttg Pn. Rose..sah2 Pn. Rose ajar BM nape name Pn. Rose tu ala2 inggeris..?hahaha..tu bukan soalan, wahai yeop kawanku..itu adalah so stupid laa..!hahaha..tp ekau xponah2 nak berani tanyo soalan so stupid laa tu kek Pn. Rose kan..cubo ko tanyo skali, maun eh ko dilabel dahla lombab..lambat pulak..hahaha..ayat2 yg pernah diluahkan oleh Pn. Rose kpd kami satu tika dulu..walaupun bunyiknye agak keras tp aku akui..memang aku lembab sket bab belajar ni pasal tu lambat nak dapat..aku lah..si yeop tu aku xtau lahh..ntah2 dua kali limo agak eh..hahaha..aku akan ingat sampai bile2..aku doakan Pn. Rose sejahtera dalam mencurahkan baktinya sebagai pendidik serta disejahterakan juga kehidupan beliau sekeluarga (amin..)walaupun Pn. Rose hanye bg aku B- jerk result subjek yg aku terpaksarela ambik tanpa dakwa dakwi mase sem satu dulu..B- jerk..bongap ko nih..namo yo oghang Melayu..!aku akan jwb,walaupun BAHASA MELAYU tp susah woo..pocah otak ko belajar bahso Melayu nih..nak2 blaja TATABAHASA..aduiyai..saba yo lahh..tp xperlah..aku dibayar atas sejauhmana dan setinggi mana usaha aku terhadap sesuatu pembelajaran..mungkin usaha aku xsetimpal jd itulah hasilnyer..terima kasih Pn. Rose..

hahaha..ni bukan Pn. Rose yer..ni Cikgu Shida yg kontroversi..hik3x..aku xjumpe pic Pn. Rose, so aku letaklaa gambar Cikgu Shida..cikgu, mana lagi video klip baru..xdak kaa?hahaha..

Actually..hahaha..masuk english sket..aku nak cite satu info ni..bukan cite pasal Pn. Rose tu..haii..bertuahnye Pn. Rose, dikenang2 dan disebut2 oleh pelajarnye setiap mase dan ketika..hingga aku dah melalut2 ke laut..kih3x..ni dia..satu info aku jumpe tentang senarai ranking universiti terbaik di dunia dan Malaysia..tp aku amik list Malaysia je laa..info tu aku jumpe dalam..

"Top universities, colleges in Malaysia 2011 /

terbaik universiti, perguruan tinggi di malaysia

2011"

..satu laman web http://www.topstudylinks.com/Top-Universities-in-Malaysia-c136.aspx yg mendedahkan tentang capaian untuk mereka yg sedang memikir2 kat mana nak sambung study, so aku xterkezut dan x terkaget sebab USM ranking pertama dlm Malaysia sebab status keAPEXan dia..ape tu APEX aku malas nak stori kat sini..just google jer APEX University..nanti akan keluarlaa mcm tentang ape itu APEX Univeristy tu..cuma bg kategori world ranking tu agak jauh ketinggalan berbanding universiti2 terbaik lain di dunia..so student USM, usah berbangga dengan status keAPEXan anda..anda sendiri boleh nilai bagaimana prestasi dan capaian anda sebagai studeng APEX..so, aku jugak sedang menilai diri..dan yg pastinye aku xbangga sangat2..tp yg boleh aku katekan ade sebilnagan besar pensyarahnye adalah yg tertop dan termantop pada perkiraan aku (mcm Pn. Rose..khi3x..)..so jom check it out list ranking yg aku copy dari sumber web tersebut..


629Universiti Sains Malaysia 1

694Universiti Teknologi Malaysia 2

731Universiti Kebangsaan Malaysia 3

771Universiti Putra Malaysia 4

788University of Malaya 5

995Universiti Malaysia Perlis 6

1126Multimedia University 7

1133Universiti Teknologi Mara 8

1344Universiti Malaysia Pahang 9

1491International Islamic University of Malaysia * 10

1572Universiti Utara Malaysia 11

1838Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 12

1838Universiti Tenaga Nasional 13

1862Universiti Malaysia Sabah 14

2106Open University Malaysia 15

2127University of Nottingham Malaysia 16

2154Universiti Teknologi Petronas 17

2274Universiti Sains Islam Malaysia 18

2993Universiti Pendidikan Sultan Idris 19

3333Taylor's University College 20

3450Universiti Teknikal Malaysia Melaka 21

3847Universiti Tunku Abdul Rahman 22

3859Universiti Malaysia Terengganu 23

4571Universiti Malaysia Sarawak 24

5011Universiti Tun Abdul Razak * 25

5068Monash University Malaysia 26

5266Universiti Industri Selangor 27

5375Wawasan Open University 28

5528UCSI University 29

5554Curtin University of Technology Sarawak Campus 30

6117Asia Pacific Institute of Information Technology 31

6628International Medical University 32

6716Help University College 33

6795Tunku Abdul Rahman College 34

6809Al Madinah International University 35

6867Universiti Kuala Lumpur 36

6995National Defence University of Malaysia 37

7003Segi College 38

7027Universiti Sultan Zainal Abidin (Universiti Darul .. 39

7209Universiti Malaysia Kelantan 40

7608Limkokwing University of Creative Technology * 41

7826KDU College 42

7991Selangor International Islamic University College 43

8326Sunway University College 44

8529Malaysia Theological Seminary 45

8705Malaysia University of Science & Technology 46

8772Olympia College Malaysia 47

8864Swinburne University of Technology Sarawak Campus 48

9345Malaysian Institute of Management 49

9479University of Malaya Medical Center & Faculty of M.. 50

9541INSANIAH University College 51

9879Taman Pertanian University 52

9897Kuala Lumpur Infrastructure University College 53

9911International Centre for Education in Islamic Fina.. 54

10114Majlis Peperiksaan Malaysia 55

10143Cyberjaya University College of Medical Sciences 56

10169Disted-Stamford College 57

10169Berjaya University College of Hospitality 58

10281Asia e University 59

10425KBU International College 60

10831New INTI College 61

11254TATI University College 62

11571Nilai International College 63

11889Asia Pacific University College of Technology & In.. 64

11975AIMST University 65

Jd, ape kesimpulannye yg boleh dibuat di sini ialah, pelajar melambangkan universiti dan universiti yg melahirkan pelajar..hmm..aku berfikir sejenak..kene buat perubahan posisi diri supaya lebih melambangkan ape yg digambarkan dalam senarai rangking tersebut. Last but not list, selamat mencari ilmu dan carilah ilmu walaupun kite xdapat pergi ke negeri China sebab kat sini pun ade ilmu yg masih belum dicungkil dan diterokai kerana ilmu Allah itu sangat luas..


Monday, April 18, 2011

Exam Fever..!

Salam..

Warghh..!!frenzy..musim exam..tetibe teringat nak up date blog..sebab..?EXAM..!arghh..naperlah kene ade exam..huhuhu..nak buat camner..hidup penuh ngan ujian..sejam sedari tadi telah tamat minggu "study week"..!so hari ni exam dah stat!!warghh!!banyak x cover lagi neh..apa sudah jadik..first paper jam 2.15 petang kang..ape lah yg kuar nih..padan muke..malas bace buku..last menet baru nak pulun..tp pulun jgn x pulun..ah ah ah..nasib aku..3 hari nih pulun subjek nih jerk..sangat2 membosankan study..tp ape mau buat..ah ah ah..padan muke..


So, bile exam je menandakan sem akan berakhir..tp sblm sem ni berakhir kene masuk exam dulu baru sah..!exam maniac..tp bleh still explore2 maharaja lawak dalam video vuutv lagi..yer laa kat tv xsempat nak tgk..guling2 jugak tgk..maunyer aku leh dapat awet mude 10 taun dr usia..ape rahsianyer..?senyumm..hehehe..nak ilangkan sedikit stress..*sentap*..

ops..!no comment..ngee~~

Anyway, hope paper pertama hari ni skw122 penyelidikan sains sosial xmacam cibai..ape nak jawab eh..?jawab jer laa..kate belajar kann..tp still teringatkan carry mark paper nih..ampeh sangat..sedey sangat2..mengape ia jadik macam tu..ko jer laa yg ade jwpnnyer iaitu aku..huhuhu..hope bleh target lebey sket dlm final nih..hope sangat2..

Hmm..bile kenangkan member2 mesti depa duk khusyuk giler babeng pulun paper nih..almaklumlah, x banyak yg dapat diungkapkan dengan kate2 ttg paper nih..usaha banyak, doa dan tawakal jer laa jawapannyer..arap2 x jammed otak aku petang nih..semoge Allah bg aku ilham jawab petang nih..amin..so, selamat menempuh final exam utk sidang nih..hope aku bleh achive target sket..xmo pointer jatuh!pelisss..sem ni sangat2 tough!hopefully aku leh bertahan..semoga exam kali ni beri aku sedikit kelegaaan..hopefully!peliss..good luck dauish amin and to all..


Sunday, April 3, 2011

Iman Manusia Itu Lemah..

Salam..

Hmm..semasa aku mengereat entry ni cuaca di Bukit Gambir ini agak panas..ops..bukan agak panas, tapi sedikit bahang..tp itu semua kekuasaan tuhan yang menciptakan peredaran cuaca dan secara peribadinya, aku lebih sukakan suasana begini..tp harap2nya bukanlah untuk selama2nya sebab kadang kala kita juga perlukan hujan dan keadaan sedikit redup supaya ia boleh membuat satu putaran cuaca yang baik..hmm..dalam keadaan yang hangat macam ni alangkah besnye kalo dapat berendam dalam jeram..tetibe teringat jeram toi kat jelebu..huhuhuhu..

Tp, kat sini nak story sket tentang perkara yang melibatkan iman dan amal..wahh..tazkirah petang selepas asar ke nih..?ohh..tidak..ini hanya satu luahan rasa tentang bahawa benarlah kata Nabi Muhammad s.a.w tentang iman yg lebih kurang begini bunyinye.."..bahawasanya iman manusia itu ada pasang surutnya..kadangkala ia meningkat dan kadangkala ia merundum.."itulah yg terjadi pada aku..yer..aku akui, aku bukanlah seorang yg partikular tentang iman dan amal kerana aku juga akan jatuh dan kadangkal aku akan cuba bangkit dari kejatuhan itu..namun, benarlah semuanya terletak pada hati nurani kita..tetapi sebagai manusia yang telah dikurniakan pilihan untuk membuat kebaikan dan menjauhi kebatilan aku tetap tewas..malangnye aku rasekan!


Tp, sebagai hambaNya..teruslah berserah dan bertawakal kepadaNya..kerana setiap inci kehidupan itu tidak lari dari godaan yang telah diciptakan sebagai ujian..syaitan akan terus menyesat dan menyimpangkan ajaran akidah manusia kepada yg haq..tetapi semuanya dengan izin Allah yang ingin menguji hambaNya yang disayangi dan dikasihiNya..semoga kita sentiasa mendapat lindungan dan rahmat drNya supaya dapat mengawal dan tidak tunduk kepada godaan drpd makhluk yang sangat direjam itu..semoga kite banyak berdoa..