Saturday, March 5, 2011

I love U ---> N.E.N.A.S..

Salam..

Waktu aku mencoret entry ni adalah pada sebelah pagi..so selamat pagi lahh..hahahaa..anyway, nak kongsi satu cerita tentang buah yang aku paling favourite diantara buah2 tempatan yang ade kat Malaysia nih..hahaha..nah..betapa bertuahnye buah2an tempatan kan..banyak kelebihan..actually, aku memang suke sangat makan nenas..tp ade fahaman yg sebut nenas dan ade fahaman sebut nanas..tp aku lg suka sebuat nenas..kih3x..xtau pasal ape..yg pasti common word yang org dok kate nenas ni sbg 'nak cuci perut'..yes..salah satunyer..tp istilah yg lebih saintifiknyer adalah untuk memudahkan pembuangan air besar atau menghindarkan dari kene sembelit..tp dalam syok2 aku makan nenas tu sblm nih aku xtau laa ade kelebihan lain yg boleh diperolehi dari memakan buah kesukaan aku nih..tau laa serba sikit coz buah2an tempatan kan banyak keleihannyer tp xtau secara detailnyer..namun aku lebe suke makan nenas mentah dr dibuat maakan tu..btw..jom kite kongsi antara kelebihan2 memakan buah nenas nih..

1. Membantu menurunkan berat badan.

Aiyoo..tp berat badan aku x turun2 pun..hehehe..tp semua tu bergantung pada kite punye amalan pemakanan dan gaya iduplah..kalo takat nak kughui dgn hanya makan nenas x go gak..kih3x..tp ia boleh mengurangkan ketagihan manisan selain menambahkan nanas dlm makanan selain dapat mengurangkan berat badan ia boleh menyebabkan seseorg itu berasa kenyang tanpa menambah satu auns lemak pun..hmm..mmg betul sbb aku penah makan nanas then lepas tu mesti dah rase sikit kenyang..tp sbb nafsu yg tak terkawal menyebabkan nak mkn ajer..hehehehe..

2. Nanas juga dikatakan boleh menyihatkan mata. Tp aku rabun sket laa..kih3x..hmm..kene makan nanas banyak2 nih..kajian menunjukkan amalan memakan nanas melindungi daripada masalah berkaitan penuaan kerana ia kaya dgn anti-oksida..hoo..nak atasi penuaan bukan mengatasi rabun..kalo rabun makan keret yerr..hmm...

3. Selain itu, nanas juge membantu memerangi pelbagai jenis penyakit. Nanas yg kaya dgn sumber vitamin C merupakan sumber sangat baik untuk melindungi tubuh daripada radikal bebas yang menyerang sel2 sehat. Banyak radikal bebas dalam tubuh yg menyebabkan penyakit kronik seperti jantung, kencing manis, dan barah. Amalan memakan nanas jugak berkesan utk menghundari selsema dan meningkatkan sistem imunisasi.

4. Haaa..yg ni common..sume org akan tau pasal nih..nanas yg kaya dengan serat sangat berkesan untuk memulihkan masalah sembelit dan masalah buang air besar yg tidak teratur. Jd, sape2 yg x konsisten buang air besar macam aku, makanlah nanas ok..

5. Kendiannye plak..nanas juga mengandungi enzim yg menjadikan kulit anjal, lembap dan menyingkirkan sel-sel mati dan rosak. Enzim dlm nanas juga membantu memerangi radikal bebas yang boleh mengurangkan tanda2 penuaan dan garis2 halus.

Anyway, sumber2 ni aku perolehi dr arkib utusan online yg aku bace pagi td..so its fact okay..hahahaha..jd, aku nasehatkan pd ande2 sume supaye mknlah nenas..tp awas pd wanita2 yg mengandng, commonly org tua2 kate pantang makan nenas coz dia 'tajam' nanti bleh rosakkan janin dan penyebab kpd keguguran..fakta saintifik perubatan pulak mengesahkannye tp diorg xlah kate nenas tu tajam adelah istilah2 sains dia tp lebey kurang mcm tu lah coz memberi effect kat kandungan..tp kalo sekadar nak makan sket xpa lah..jgn sampai melantak sudah lahh..hik3x..jd..selamat makan nenas @ nanas yer..kih3x..good day..



No comments:

Post a Comment