Saturday, March 5, 2011

I love U ---> N.E.N.A.S..

Salam..

Waktu aku mencoret entry ni adalah pada sebelah pagi..so selamat pagi lahh..hahahaa..anyway, nak kongsi satu cerita tentang buah yang aku paling favourite diantara buah2 tempatan yang ade kat Malaysia nih..hahaha..nah..betapa bertuahnye buah2an tempatan kan..banyak kelebihan..actually, aku memang suke sangat makan nenas..tp ade fahaman yg sebut nenas dan ade fahaman sebut nanas..tp aku lg suka sebuat nenas..kih3x..xtau pasal ape..yg pasti common word yang org dok kate nenas ni sbg 'nak cuci perut'..yes..salah satunyer..tp istilah yg lebih saintifiknyer adalah untuk memudahkan pembuangan air besar atau menghindarkan dari kene sembelit..tp dalam syok2 aku makan nenas tu sblm nih aku xtau laa ade kelebihan lain yg boleh diperolehi dari memakan buah kesukaan aku nih..tau laa serba sikit coz buah2an tempatan kan banyak keleihannyer tp xtau secara detailnyer..namun aku lebe suke makan nenas mentah dr dibuat maakan tu..btw..jom kite kongsi antara kelebihan2 memakan buah nenas nih..

1. Membantu menurunkan berat badan.

Aiyoo..tp berat badan aku x turun2 pun..hehehe..tp semua tu bergantung pada kite punye amalan pemakanan dan gaya iduplah..kalo takat nak kughui dgn hanya makan nenas x go gak..kih3x..tp ia boleh mengurangkan ketagihan manisan selain menambahkan nanas dlm makanan selain dapat mengurangkan berat badan ia boleh menyebabkan seseorg itu berasa kenyang tanpa menambah satu auns lemak pun..hmm..mmg betul sbb aku penah makan nanas then lepas tu mesti dah rase sikit kenyang..tp sbb nafsu yg tak terkawal menyebabkan nak mkn ajer..hehehehe..

2. Nanas juga dikatakan boleh menyihatkan mata. Tp aku rabun sket laa..kih3x..hmm..kene makan nanas banyak2 nih..kajian menunjukkan amalan memakan nanas melindungi daripada masalah berkaitan penuaan kerana ia kaya dgn anti-oksida..hoo..nak atasi penuaan bukan mengatasi rabun..kalo rabun makan keret yerr..hmm...

3. Selain itu, nanas juge membantu memerangi pelbagai jenis penyakit. Nanas yg kaya dgn sumber vitamin C merupakan sumber sangat baik untuk melindungi tubuh daripada radikal bebas yang menyerang sel2 sehat. Banyak radikal bebas dalam tubuh yg menyebabkan penyakit kronik seperti jantung, kencing manis, dan barah. Amalan memakan nanas jugak berkesan utk menghundari selsema dan meningkatkan sistem imunisasi.

4. Haaa..yg ni common..sume org akan tau pasal nih..nanas yg kaya dengan serat sangat berkesan untuk memulihkan masalah sembelit dan masalah buang air besar yg tidak teratur. Jd, sape2 yg x konsisten buang air besar macam aku, makanlah nanas ok..

5. Kendiannye plak..nanas juga mengandungi enzim yg menjadikan kulit anjal, lembap dan menyingkirkan sel-sel mati dan rosak. Enzim dlm nanas juga membantu memerangi radikal bebas yang boleh mengurangkan tanda2 penuaan dan garis2 halus.

Anyway, sumber2 ni aku perolehi dr arkib utusan online yg aku bace pagi td..so its fact okay..hahahaha..jd, aku nasehatkan pd ande2 sume supaye mknlah nenas..tp awas pd wanita2 yg mengandng, commonly org tua2 kate pantang makan nenas coz dia 'tajam' nanti bleh rosakkan janin dan penyebab kpd keguguran..fakta saintifik perubatan pulak mengesahkannye tp diorg xlah kate nenas tu tajam adelah istilah2 sains dia tp lebey kurang mcm tu lah coz memberi effect kat kandungan..tp kalo sekadar nak makan sket xpa lah..jgn sampai melantak sudah lahh..hik3x..jd..selamat makan nenas @ nanas yer..kih3x..good day..



Tuesday, March 1, 2011

Membeli belah..la la la la..

Salam..

Lately nak habaq la aku balik kg kann..coz ada dalam kalangan depa yg x berpeluang balik kg kann..hihihihi..syok laa tuh nak habaq mai..awatnya jadik lagu nih..?sepiking lagu apa nih..hishh..tukaq version la noh..anyway..erk..hmm..ni laa nak cite sket baru2 nih pulang ke kg halamanku atas urusan2 tertentu..ape dia..?hmm..nak carik 'barang2' sket sbb nak get redi 'satu' function..huhuhuhu..xpa lah..tgk je la barang2 nih..may b ampa leh agak kut..tp ini sume ilustrasi je laa..kih3x..not real..hahahaa..

songkok ni murah kut beli time x raye nih..berbaloi2..sangat2 berbaloi..


cube test pilih mana satu kain yg di choose..salah satunye ade dlm nih..tp lebe kurang laa..kih3x..


bleh tahan jugak butang baju melayu nih..dia punye 'geng'..hihihihi..


ekceli, ni ilustrasi utk kain ela tu..kaler turqoise yerr..so mmg fungsi kain tu utk dibuat baju melayu so, hans issac nih dipilih sbg model baju melayu aku laa..so, lebe kurang mcm ni la kut..tp kalo aku pakai lagi ensem kut..kui3x..

Senarai 10 individu terkaya di Malaysia..

Salam..

Hmm..bace jer tajuk tu..meremang jer buku roma nih sementelah pulak perut tengah meragam efect dr menahan hajat selama 2 jam semasa dalam perjalanan balik dr kg ke penang!aduihhh..nak stori kang tersilap channel plak..ni nak expose pasal org2 kaya kat Malaysia ni..xpasal2 tercemar dek anasir2 yg x sedap dibace..tp ape yg pasti mmg aku sangap semalam..hantu punye bas!kate direct..dahlah masuk sane sini..siap tuka pesenjer lagi..kalo aku x sakit perut xpa ah..nih x..haduiyaii..haa..kan dah lari topik sket2..huuuhuuu..x sedap badan rase lak nih..huhuhu..

stop!jom fokus senarai org kaye kat Malaysia nih..sumber dari Berita Semasa..Wadah untuk rakyat..ni kire diorg dah buat counting utk yg the latest punye la nih..jom tgk..!

Ni dia..tokey gula mai..Robert Kuok Hock Nien - RM50.04 billion woo..huhuhu..geget jariii..



Next..T Ananda Krishnan..usahawan telekomunikasi maxis..puiyohh..brapa plak..?ni diaa..hambik RM45.78 billion..telan ayaq liuq den..huhhuhu..


ni plak Tan Sri Teh Hong Piow-RM 12.77 bilion


Tan Sri Lee Shin Cheng-RM 12.73 bilion


Tan Sri Lim Kok Thay-RM 10.89 bilion


Tan Sri Quek Leng Chan-RM 10.75 bilion


Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary-RM 8.84 bilion


Puan Sri Lee Kim Hua-RM 7.42 bilion


Tan Sri Tiong Hiew King-RM 4.772 bilion


Ong Beng Sheng-RM 3.987 bilion


hmm..pasai pa yg last skali tu besaq sangat..?ntahlaa..sbb tu je pic dia yg aku dapat..nak buat lagu mana..tp duit dia lagi besor..huhuhu..aku ni dok counting laa org2 kaya..tp aku bile plak nak kaya..?hmm..semoga tuhan mudahkan rezki aku..aminn..hihihihi..tp list ni akan tukaq setiap taun kut sbb ada org akan judge kekayaan depa2 ni even org tersebut xkaya2..hahahaha..