Sunday, November 21, 2010

Cerita bengang jer..kih3x..

Salam..

Apa falsafah hidup ini sebenarnya..?

Arakian setelah bangkit dari tidur..ops..agak lewat sedikit pagi ini kerana mungkin agak keletihan setelah 'travel' sejauh hampir 8 jam! dan turut bengang dengan seorang manusia yang telah dipertemukan tanpa rela yang langsung tiada adab dan budi bahasa..siapakah itu..?pemandu bas yang tak sempat aku ambik pengenalan tentang dirinya dan aku pun tidaklah luak sangat nak tau pasal pak cik yang takde sense of customer tuu..pigidahhh..bawak je lar bas..jgnlah emosi xbertempat..aper, ko x 'dapat' ker mlm semlm..kalo xdapat pegi ambik minyak pelicir bas tu x pun ambik minyak hitam bas tu 'servis' sendiri laa..hang suang betol!marah kerrr..?hik3x..idaklahh..bengang jer..bengang..!apa kesnya..?haa..let's check it out..

Sikit je pun halnyer..bermula setelah aku diminta bertukar bas yg asal..lagi hampeh!bas yg asal tu bes woo..VIP seat la katekan..tp yg second bas ni kire ok laa..3 org je penumpangnnyer dari Ipoh ke Butterworth..so, this is story begin..aku sebagai customer is always right nih bertanye dengan penuh sopan santunnya.."Pak Cik, is this bus to Butterworth..?"..ehh..silap..kalo aku tanye mcm nih x pasal2 mmg sah aku kena pelangkung..kih3x..aku tanye dengan hormatnye.."Pak Cik, bas ni pegi Butterworth yer..?"..sebab aku konpius..drebar bas aku tunjuk bas yg kebetulan same kaler even ade same skit2la tang hijaunyer..utk kepastian aku tanye laa..kang silap naik kang..x ke nayer..so let's continue..first aku tanye tu dia seolah2 xbg respon just pandang dengan mate galaknye jer..sekali aku cungkil br hang tau..then aku rase aku xdapat respon utk jawapan aku..kalo paper utk subjek polisi dan sistem kebajikan yg akan aku ambik rabu nih, pak cik tu bg jawapan mcm nih..kompem..!kompem dapat..!dapat aper..?dapat maki..!kih3x..setelah itu, aku pun dengan segeranya naik dan bertanye utk kali yg keduanya tetapi kali ni dlm bas pulak.."Pak Cik, bas ni pegi ke Butterworth eh..?"..dengan muke yg bengis dan serius (rase nak hentak je dengan beg sandang yg berisi lap top aku tuh..kalo hentak maunyer terduduk agaknye org tua tu..)..dan Pak Cik yg x dapat 'malam' tu menjawab (dengan agak kasaq..kuang hajaq).."Eih..yerlaa..berapa kali kau nak tanye..!!"..ehh..padahal aku x mendapat respon pun td..nak je aku jawab balik..aku yg ketika tu dah mule rase nak jadik singa..ngaumm..cube men'cool down'kan diri aku..aku pandang dia sekejap (utk bgtau aku xselesa dng respon dia yg mcm tu dan bgtau aku bile2 bleh hentak dia kat situ..xkire dahh..nak jadik ape, jadiklahh..)..

tp, kalo dapat pedang nih lg ok kut dr bag lap top tu..hihihihi..

Then aku memblahkan diri dari situ utk x memanjangkan cerita pergi mencarik port ketenangan setelah up set ngan pak cik tu..dlm bas tu ade tiga org je pun..so aku lehla conquerer dln 6 ke 8 seat sorg2!whahahaaa..So, perjalanan bas petang tu agak lancar..even banyak kereta..x kesahlah..bukan aku yg drive pun just duduk jer..tp kalo jammed jenuh gak nak duduk dlm bas lelame..alhamdulillah..sampai..tp nak dijdkan cerita lagi tentang pak cik yg xde sense agaknye nih..adelah satu penumpang tu..lepas tol juru ade satu stesen pam minyak shell..perasan x..?heee..so dia mintak turun kat situ may be member dia dah tggu kat situ ker atau ape2 lah coz sblm sampai tol aku rase dia de buat phone call kate akan sampai sekian2 tempat then mintak diambil yaa..so, pak cik bleh x nak brenti..!hang suang betoi pak cik tuh..even bukan aku yg nak turun kat situ..sian kat brader tu merayu beberapa kali kat pak cik tu mintak turun tepi jalan tu..perghh..sirap panasss dia bagik jugak rasenyerr..pak cik drebar tu kate x bleh turun kat situ dia akan turunkan kat tempat rehat r n r..mak aihh..jauh gak tuhh..(ikut rule sangat lah kononnye tuh)..tp bukan xde bas yg brenti kat tepi jalan stesen pam tuh..malaun betol..ehh..pahal plak aku yg emotional lak nih..kih3x..tp, aku rase ade la rasionalnyer brader tu nak turun kat situ memandangkan stesen pam tu dah dekat ngan jalan kat kg dia kut..sian gak aku tgk brader tuh..dia pun aku rase mcm nak layan sangat..so ikut je la..aku memandang dengan jelek skali kat pak cik tuh..so finally aku akhirnya sampai ke Butterworth..alhamdulillah..tp hingga hari nih masih terkenang2 kat pak cik tuh..kalo jumpe lagi alhamdulillah..aku akan redi siapkan mesin gun..end of this story..hahahaa..

senyumlah semanis senyuman ahmadinejad nih..hihihihi..

So nak story kat sini, aku menasihati diri aku sendiri supaya lebih rasional dengan tindakan dan kehendak orang lain..jika anda tidak dapat memuaskan hati dan perasaan orang lain jangan terus bersikap tidak 'alert' dengan persekitaran akan datang sebab ku rase pak cik tu mmg 'peel' dia jenis yg mcm tu kut..pasai tgk muke je dah menggambarkan atitude..so jage atitude ok..so, itulah falsafah hidup ni sebenaqnyer k..

I'm sorryyy..

No comments:

Post a Comment