Friday, December 31, 2010

Bermula kembali al-kisahnya..hihihi..

Salam..

Really2 missed this blog..even i got several times to update this blog..tp ade beberapa kekangan yg terpaksa ditempuh kerana beberapa kekangan itu yang sangat2 memaksa untuk aku tidak terus meng'ketik' keyboard laptop aku ini..hihihi..'bz' seyhh..hmm..hari2 menjelang tahun baru, xdan ah nak stori taun coz cite taun baru biasa2 ajer..well, am going to story about what i've feel semasa di Bandung baru2 ini..yes, aku telah ke Bandung atas urusan rasmi iaitu menjalani latihan praktikum selama sebulan..a month!wahh..hahaaa..so lets me stori sepanjang kehidupan aku di sana..tp penceritaannya hanyalah berdasarkan foto aja..yg feel2 tu..hmm..simpan aje lahh..tp stori ini may b akan di 'cut' supaya lepas untuk penapisan filem..huhuhu..tp alangkah syoknye kalo ia tidak perlu di 'cut' tp ape boleh buat..bg menjaga beberapa sensitiviti terutama aku yang tak berapa nak rela cerita tentang perkara2 yg dianggap 'so dispointed'..

Namun, perkara jelek itu aku anggap sebagai satu kenangan yg sangat tidak disangka dan cuba buat let it go..anggap aja ia tidak pernah berlaku..stop it!just be happy..hahaha..well, di Bandung merupakan satu kenangan yg sangat indah bg orang2 macam aku yg tidak pernah ke luar dari kelompok peta dunia Malaysia..hihihi..yeah..this is my first time weyh..hmm..sebelum nak pi tu memang hati jer yg tau..berkobar2 rasenyer..ye lahh..name pun first time kann..happy ade mereka2 yg tolong hapykan same..namun, ade perkara yg cube nak diluahkan disini tp tak perlu kut coz ade something yg perlu di'hiding'kan..pendam ajer laa eh..kui..kui..kui..lets take a look some photo's..may b ia boleh menceritakan ape aku rase..hmm..may b..heee..

*gambar-gambar sebelum ke Bandung*








*dah sampai..!!*


Ketibaan kami disambut oleh Ibu Meity dan Pak Dayat yg very2 freindly..tp gambar sambutan tu tak banyak yg diambil coz masing2 kepenatan gamaknyer..hihihi..muncul perasaan yang sangat selesa bersama mereka..kemudian kami di bawa ke rumah penginapan yg telah disewa..sepanjang di sana alhamdulillah, betullah kata beberapa 'orang' kota bandung boleh dikatakan aman lagi berbanding di jakarta kut..hmm..no komen..tp takditr tuhan menentukan bahawa kami selamat di sana..alhamdulillah sangat2..makan best..enviroment menarik..love 'macet' (traffic jammed)..giler2 punyer..some of them are really friendly..sangat2..ape yg membuatkan aku rindu sangat2 ialah tempe dan tahu goreng..seriously..kangen banget same kamu sih..ceh..cam rindu kat orang la plak..then yg nih pic sepanjang aku buat praktikum di Panti Asuhan Bina Netra Wyata Guna Bandung (PSBNWG, Bandung)..PSBN WG, Bandung merupakan sebuah pusat latihan untuk golong kurang uapaya khusus bagi penyandang cacat penglihatan mendapatkan latihan dan pendidikan di sini..sebulan woo..hihihi..tp pic posing2 jerr..x mo serius2 sangat..ngeh2x~~..



Apel (perhimpunan) pagi bersama anak2 (pelatih)..

nih part tengah doa kalo x silap nih..diorg doa xdak tadah2 tangan cam kat sini..



sedang beratur di apel (perhimpunan) pagi bersama pegawai2..



Ibu Hj Maryam (Kepala means ketua di panti) sedang menyampaikan amanat..hihihihi..

Ini Pak Toni..sangat2 memotivasikan..beliau ni ada bakat menulis woo..tp sayang tak sempat ketemu masa kami akhir di sini..insya'allah ketemu lagi ya pak..

Berikut adalah antara program-program dalaman bersama anak2..









Lepas masak depa ngap laa..hahaha..best kut tempe tu..sangat best ;-)


Berikut nih plak antara program2 luar bersama anak2..



ceh!buat2 bz..kih3x




Hmm..itu hanyalah beberapa sorotan yang mampu di masukkan ke entry ini..sebab terlalu banyak sangat gambar yang diambil so hanya beberapa sahaja yang 'larat' diuploadkan ke dalam entry nih..hehehee..letih woo..nasib server pantasss..itu pun jenuh gak milih satu persatu pic yang nak dimasukkan..takpa nanti beberapa hari nanti akan dimasukkan lagi beberapa pic yang boleh dimuatkan dalam entry yg seterusnya..ini baru pic aktiviti bersama anak2 belum lagi aktiviti2 kami..hihihihi..just lihat aja nanti deh..coz cerita kembali ke tanah air lom laie eh..ngee~~..till then..

Friday, November 26, 2010

Minggu2 akhir..

Salam..

Hmm..dah abes satu sem dah..kejap je rase haa..ntah ape la yg dijawab dalam xm utk paper baru2 nih..sedeyyy sangat coz ade beberapa paper yg sangkut!jammed idea..tu lahh..x nak belajo pandai2..tp dah try belaja payah nak dapat..camno..?mmg otak ko lombab!heheee..hopefully ia x lah teruk sangat..aminn..well..bile cite part last2 nih, tang yg satu nih laa yg mmg jadik beban sangat2 nih..!kena kuar bilik..get out from here..!!aduss..dengan barang2 berterabur dan bilik yg dah macam tongkang pecah dah nih..nak x nak..nak..kena nak jugak kemas..esok dah last..kene berambus abes2an..semasa entry ni taip, aku sedang menikmati hidangan sarapan pagi yg begitu enak sekali..iaitu..megi kari..hehehe..erkkk!!sarapan pagi..?!..yer lahh..td x sempat kemas2 sket barang2 tuh..ceh!poodahh!hmm..moh tgk ape dah jadik kat bilik nih..hehehee..maaflah ilustrasi agak x brapa cantek coz henfon mughah dan situasi yg dikelam oleh sinaran matahari yg sedang menyinsing..kih3x..




semua barang2 dlm pic nih adalah kepunyaan aku dan rumet aku yg still tgh jiwa kacau tang bab2 mengemas nih..kan ya kann..kih3x..xper..dia x bace kut..
Menyedari akan hakikat tu hanya beberapa side jer yg berani diambil..yg lenlain tuh,.pepaham sudahlahh..cencored..kih3x..dah mmg cam kapal tongkah yg hampir nak pecah..hampir2laa..lom pecah laie..kih3x..Sambil2 tuh..jeling2 gak la barang yg nak diangkut pergi nih..huhuhu..loteh laaa..sambil2 tu jugak mate nih meliar tgk org lain kat luar nun yg sorang2 kuar angkut barang depa masuk keta..tandanya apa..?!tempat nih semakin kurang org!!mak aihh..apo yg ko tggu laie nih..?copek komeh..!

Btw, ade satu story line nak dibuang didalam blog nih..tp ilek dulu ahh..bile timenye nanti story lahh..ape pun, selamat bercuti..dan jgn lupe come back one month soon..camno korg balik sehat..sehatlah dtg balik..kih3x..eden ni preparing sesuatu nih..tp nanti2lah setori..insya'allah akan ade banyak mase lagik..last but not least..take care for my self (hihihihi) and the rest of all..siahhh (c yeah)..


Sunday, November 21, 2010

Cerita bengang jer..kih3x..

Salam..

Apa falsafah hidup ini sebenarnya..?

Arakian setelah bangkit dari tidur..ops..agak lewat sedikit pagi ini kerana mungkin agak keletihan setelah 'travel' sejauh hampir 8 jam! dan turut bengang dengan seorang manusia yang telah dipertemukan tanpa rela yang langsung tiada adab dan budi bahasa..siapakah itu..?pemandu bas yang tak sempat aku ambik pengenalan tentang dirinya dan aku pun tidaklah luak sangat nak tau pasal pak cik yang takde sense of customer tuu..pigidahhh..bawak je lar bas..jgnlah emosi xbertempat..aper, ko x 'dapat' ker mlm semlm..kalo xdapat pegi ambik minyak pelicir bas tu x pun ambik minyak hitam bas tu 'servis' sendiri laa..hang suang betol!marah kerrr..?hik3x..idaklahh..bengang jer..bengang..!apa kesnya..?haa..let's check it out..

Sikit je pun halnyer..bermula setelah aku diminta bertukar bas yg asal..lagi hampeh!bas yg asal tu bes woo..VIP seat la katekan..tp yg second bas ni kire ok laa..3 org je penumpangnnyer dari Ipoh ke Butterworth..so, this is story begin..aku sebagai customer is always right nih bertanye dengan penuh sopan santunnya.."Pak Cik, is this bus to Butterworth..?"..ehh..silap..kalo aku tanye mcm nih x pasal2 mmg sah aku kena pelangkung..kih3x..aku tanye dengan hormatnye.."Pak Cik, bas ni pegi Butterworth yer..?"..sebab aku konpius..drebar bas aku tunjuk bas yg kebetulan same kaler even ade same skit2la tang hijaunyer..utk kepastian aku tanye laa..kang silap naik kang..x ke nayer..so let's continue..first aku tanye tu dia seolah2 xbg respon just pandang dengan mate galaknye jer..sekali aku cungkil br hang tau..then aku rase aku xdapat respon utk jawapan aku..kalo paper utk subjek polisi dan sistem kebajikan yg akan aku ambik rabu nih, pak cik tu bg jawapan mcm nih..kompem..!kompem dapat..!dapat aper..?dapat maki..!kih3x..setelah itu, aku pun dengan segeranya naik dan bertanye utk kali yg keduanya tetapi kali ni dlm bas pulak.."Pak Cik, bas ni pegi ke Butterworth eh..?"..dengan muke yg bengis dan serius (rase nak hentak je dengan beg sandang yg berisi lap top aku tuh..kalo hentak maunyer terduduk agaknye org tua tu..)..dan Pak Cik yg x dapat 'malam' tu menjawab (dengan agak kasaq..kuang hajaq).."Eih..yerlaa..berapa kali kau nak tanye..!!"..ehh..padahal aku x mendapat respon pun td..nak je aku jawab balik..aku yg ketika tu dah mule rase nak jadik singa..ngaumm..cube men'cool down'kan diri aku..aku pandang dia sekejap (utk bgtau aku xselesa dng respon dia yg mcm tu dan bgtau aku bile2 bleh hentak dia kat situ..xkire dahh..nak jadik ape, jadiklahh..)..

tp, kalo dapat pedang nih lg ok kut dr bag lap top tu..hihihihi..

Then aku memblahkan diri dari situ utk x memanjangkan cerita pergi mencarik port ketenangan setelah up set ngan pak cik tu..dlm bas tu ade tiga org je pun..so aku lehla conquerer dln 6 ke 8 seat sorg2!whahahaaa..So, perjalanan bas petang tu agak lancar..even banyak kereta..x kesahlah..bukan aku yg drive pun just duduk jer..tp kalo jammed jenuh gak nak duduk dlm bas lelame..alhamdulillah..sampai..tp nak dijdkan cerita lagi tentang pak cik yg xde sense agaknye nih..adelah satu penumpang tu..lepas tol juru ade satu stesen pam minyak shell..perasan x..?heee..so dia mintak turun kat situ may be member dia dah tggu kat situ ker atau ape2 lah coz sblm sampai tol aku rase dia de buat phone call kate akan sampai sekian2 tempat then mintak diambil yaa..so, pak cik bleh x nak brenti..!hang suang betoi pak cik tuh..even bukan aku yg nak turun kat situ..sian kat brader tu merayu beberapa kali kat pak cik tu mintak turun tepi jalan tu..perghh..sirap panasss dia bagik jugak rasenyerr..pak cik drebar tu kate x bleh turun kat situ dia akan turunkan kat tempat rehat r n r..mak aihh..jauh gak tuhh..(ikut rule sangat lah kononnye tuh)..tp bukan xde bas yg brenti kat tepi jalan stesen pam tuh..malaun betol..ehh..pahal plak aku yg emotional lak nih..kih3x..tp, aku rase ade la rasionalnyer brader tu nak turun kat situ memandangkan stesen pam tu dah dekat ngan jalan kat kg dia kut..sian gak aku tgk brader tuh..dia pun aku rase mcm nak layan sangat..so ikut je la..aku memandang dengan jelek skali kat pak cik tuh..so finally aku akhirnya sampai ke Butterworth..alhamdulillah..tp hingga hari nih masih terkenang2 kat pak cik tuh..kalo jumpe lagi alhamdulillah..aku akan redi siapkan mesin gun..end of this story..hahahaa..

senyumlah semanis senyuman ahmadinejad nih..hihihihi..

So nak story kat sini, aku menasihati diri aku sendiri supaya lebih rasional dengan tindakan dan kehendak orang lain..jika anda tidak dapat memuaskan hati dan perasaan orang lain jangan terus bersikap tidak 'alert' dengan persekitaran akan datang sebab ku rase pak cik tu mmg 'peel' dia jenis yg mcm tu kut..pasai tgk muke je dah menggambarkan atitude..so jage atitude ok..so, itulah falsafah hidup ni sebenaqnyer k..

I'm sorryyy..

Tuesday, November 16, 2010

Lawaknyer..joke lagi eh..

Salam..

Since aku dah abis 1 paper lagi utk hari ni ptg td..huhuhu..sangap gak menjawab td..tambahan plak sambil dengar sayup2 takbir bergema di Masjid Al-Malik Khalid tuu, sambil2 bukak inbox mel so belek2 ape yg patut tetibe terjumpe satu emel kiriman dari seorg teman..lawak seyhh..

A Punjabi lawyer working in UK wrote to his wife in India...

Dear Sunita Darling,

I can't send you my salary this month because the global market crisis has affected my Company's performance, so I am sending 100 kisses. You are my sweetheart, please adjust.



Your loving husband,
Tuna
Singh



His wife replied...



TINKU KE PAPPA ,

Thanks for the 100 kisses. Below is the list of expenses I paid with the Kisses...:

1. The Milk man agreed on 2 kisses for one month's milk.

2. The electricity man, Kooldip Singh, agreed not to disconnect only after 7 kisses.

3. Your landlord Kapal Singh comes every day to take 2 or 3 kisses instead of the monthly rent.

4. Supermarket owner Jaswant Singh did not accept kisses only, so I gave him other items, I hope you understand..

5. Miscellaneous expenses 40 kisses.

Please don't worry about me, I still have a balance of 35 kisses and I hope I can survive the month using this balance...
Shall I plan the same for the next month?

Your Sweet Heart,
Kichi




NEVER MESS WITH WOMEN




Saturday, November 13, 2010

Jenaka untuk hari ini..Jokes for today..LOL

Salam..

Ini adalah kiriman dari seorang teman..baca dan hayatinya ok..mungkin ada sesuatu yang boleh anda dapati di situ..


Najib asked the Queen, "Your Majesty, how do you run such an
efficient government? Are there any tips you can give to me?"

" Well," said the Queen, "the most important thing is to surround
yourself with intelligent people."

Najib frowned, and then asked, " But how do I know the people
around me are really intelligent?"
The Queen took a sip of tea. "Oh, that's easy; you just ask them
to answer an intelligent riddle." The Queen pushed a button on her
intercom. "Please send Tony Blair in here, would you?"

Tony Blair walked into the room and said, "Yes, my Queen?"
The Queen smiled and said, "Answer me this please, Tony, your
mother and father have a child. It is not your brother and it is not your
sister. Who is it?"
Without pausing for a moment, Tony Blair answered, "That would be
me."
"Yes! Very good," said the Queen.


Najib went back home to ask Mahyudin the same
question. "answer this for me. Your mother and your father have a
child. It's not your brother and it's not your sister. Who is
it?"
"I'm not sure," said Mahyudin. "Let me get back to you on that
one..." He went to his advisors and asked every one, but none could give him
an answer. Finally, he ended up in the men's room and recognized
Lim Guan Eng's shoes in the next stall.

Mahyudin didn't want but asked anyway, "Lim, can you
answer this for me? Your mother and father have a child and it's
not your brother or your sister. Who is it?"
Lim yelled back, "That's easy, it's me!"
Mahyudin smiled, and said, "Thanks!"

Then, he went back to speak with Najib.
"Say, I did some research and I have the answer to that riddle.
It's Lim Guan Eng!"
Najib got up, stomped over to Mahyudin, and angrily yelled into
his face,
"No! You idiot! It's Tony Blair!"